Duitse deelstaten steunen 'humaan' Haags drugsbeleid

DEN HAAG, 14 MAART. De minister van Volksgezondheid van de Duitse deelstaat Hessen, M. Nimsch, heeft in een brief aan de Nederlandse regering laten weten het Nederlandse drugsbeleid te ondersteunen.

In haar brief, die zij vorige week stuurde aan minister-president Kok, minister Borst (Volksgezondheid) en minister Sorgdrager (Justitie), dringt Nimsch erop aan het “pragmatische en humane beleid” te handhaven, ondanks de kritiek uit Frankrijk en Duitsland.

De Duitse regering in Bonn mag om veranderingen van het drugsbeleid in Nederland vragen, schrijft Nimsch, maar de deelstaat Hessen deelt die opvattingen niet. Nimsch, lid van de Groenen, noemt het Nederlandse beleid een “voorbeeld” voor Europa. Ook in veel andere deelstaten wordt het Nederlandse drugsbeleid ondersteund, aldus Nimsch. Nimsch roept de Nederlandse bewindslieden op voort te gaan op de ingeslagen weg. Een kopie van de brief ging naar de Tweede Kamer.

“Wij hebben bij de opbouw van drugsprojecten in Hessen veel van de ervaringen in Nederland geleerd”, schrijft Nimsch. “Een verandering van het Nederlandse drugsbeleid in de richting van een 'War ond drugs', en het opgeven van de pragmatische en liberale drugspraktijk zou ook onze pogingen om een beleid gericht op beperking van de schade voor de gezondheid te voeren, ernstig bemoeilijken”, aldus Nimsch. “Zoals u ziet kan in geen geval van een eensgezind Duits drugsbeleid worden gesproken.”

De Duitse regering in Bonn heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het Nederlandse drugsbeleid. Zo zou Nederland te weinig doen aan het tegengaan van de handel in verdovende middelen.

In progressieve deelstaten als Sleeswijk-Holstein, Bremen, Hamburg, Saarland, Hessen en Noordrijn-Westfalen bestaat wel waardering voor het Nederlandse beleid. Ambtenaren van deze deelstaten schreven in een open brief aan de pers waarin het Nederlandse drugsbeleid werd verdedigd.

De Duitse parlementair staatssecretaris E. Lintner noemde de open brief “onacceptabel”, omdat daardoor in het buitenland verwarring kan ontstaan over het Duitse beleid. “Een eenduidige uitleg van het Duitse drugsbeleid is ook in het belang van de deelstaten”, zei Lintner gisteren tegen het Franse persbureau AFP. Lintner heeft zich namens Bonn regelmatig kritisch uitgelaten over het Nederlandse drugsbeleid.