DAF verwacht stijging produktie

EINDHOVEN, 14 MAART. Vrachtwagenfabrikant DAF Trucks verwacht voor dit jaar een verdere stijging van de produktie in Eindhoven en Westerlo tot een niveau van circa 19.000 trucks. De gezonde orderportefeuille en de verkopen over de eerste maanden geven de concerntop aanleiding voor optimisme. DAF Trucks zag vorig jaar de produktie van trucks met 41 procent stijgen, tot ruim 16.000 stuks.

De truckfabrikant wil binnen drie, vier jaar een Europees marktaandeel bereiken van twaalf procent in de klasse boven 15 ton en van elf procent in de klasse boven zes ton, zo kondigde topman Cor Baan vanmorgen aan bij de presentatie van het jaarverslag over 1995. Om deze ambitie waar te maken zal onder andere het dealernetwerk worden uitgebreid in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Voor de ontwikkeling van de opvolgers van de lichte trucks - DAF 45 en 55 - zoekt DAF samenwerking met een tweede partner naast Leyland Trucks. “Deze partner heeft een groter volume nodig dan Leyland Trucks om zo de ontwikkelingskosten te kunnen dragen”, aldus Baan. Dit jaar zoekt DAF Trucks naar partners voor componenten.

DAF Trucks, dat drie jaar geleden voortkwam uit de failliete DAF-boedel, heeft over 1995 een netto winst behaald van 164 miljoen gulden, 33,5 procent meer dan in 1994. De omzet steeg met 27 procent tot 2,9 miljard gulden. De directie verwacht dit jaar een hogere omzet en een beter resultaat te kunnen behalen. Niettemin houdt de leiding een slag om de arm. “De aarzelende economie en het zwakke consumentenvertrouwen in een aantal landen van West-Europa geeft aanleiding tot een zekere mate van terughoudendheid bij de beoordeling van de omvang van de activiteiten van de onderneming in 1996.”

Volgens de meest recente marktinzichten - onder meer gebaseerd op gegevens van het gezaghebbende instituut DRI, zal de Westeuropese markt voor trucks boven de zes ton met ruim vijf procent stijgen tot circa 265.000 eenheden. Boven de vijftien ton wordt gerekend op een groei met vier procent tot 179.000 stuks.