Cricketfans boos: wedstrijd gestaakt

NEW DELHI, 14 MAART. Sri Lanka heeft gisteren India in de heksenketel van het gigantische cricketstadion van Calcutta verpletterend verslagen in de halve finale van de strijd om de wereldbeker. De nog altijd ongeslagen Sri-Lankezen zullen het in de finale in Lahore moeten opnemen tegen Australië of West-Indië.

Toen de Indiase batsmen gisteravond in een adembenemend tempo door de vaardige Sri-Lankezen werden uitgebowld, werd het een deel van de 110.000 heethoofdige Bengalen in Eden Gardens te machtig. Ze begonnen woedend met flessen en andere voorwerpen naar de cricketers te gooien, die nog maar vier dagen daarvoor het hele land in een euforische roes hadden gebracht met hun fraaie overwinning op aartsrivaal en wereldkampioen Pakistan. Ook stichtten ze hier en daar brand in het stadion.

Toen de politie niet snel in staat bleek de toestand in het toen al half lege stadion onder controle te krijgen, liet scheidsrechter Clive Lloyd de wedstrijd bij de voor India vernederende score van 120 runs voor acht wickets in de 35-ste over staken. Sri Lanka werd tot winnaar uitgeroepen. De kansen van India op de zege waren toen al nihil, omdat Sri Lanka in zijn eigen slagbeurt een respectabele 251 runs had gescoord.

Geschokt volgden miljoenen Indiërs in het hele land via de televisie het échec van hun team en het wangedrag van de toeschouwers. “Ze hadden zo'n wedstrijd nooit in Calcutta moeten houden”, mopperden enkele inwoners van de hoofdstad New Delhi. “Die Bengalen schoppen immers altijd relletjes. Ze maken het hele land voor het oog van de wereld te schande.”

Ook de kranten uitten vanmorgen eensgezind hun afschuw over de vertoning in Calcutta. 'Schande', luidde de vette kop boven commentaren op de voorpagina's van zowel The Pioneer als Indian Express. Alle kranten openden met de afgang van India. Sommige commentatoren vragen zich af wat er mis is gegaan in de stad, die voorheen juist een reputatie had van sportiviteit.

Het succes van Sri Lanka was des te opmerkelijker omdat de ploeg een miserabele start kende. Er waren nog maar vier paar ballen gebowld of de anders zo sterke twee openingsbatsmen van Sri Lanka waren al uit. Sri Lanka leek kansloos, maar toonde daarop echter grote veerkracht en vooral door toedoen van Aravinda de Silva (66) en Roshan Mahanama (58) wist het sterk terug te komen. Niettemin leek India goede papieren te hebben om deze score te overtreffen. Tot 98 voor 1 ging het goed, maar daarna vielen de Indiase wickets als rijpe appels. Bij 120 runs waren er acht Indiërs uit.

In Colombo leidde de zege op India tot een explosie van vreugde, die gepaard ging met het afsteken van veel vuurwerk. In het Pakistaanse cricketbolwerk Lahore, waar de WK-finale zal worden gespeeld, werd eveneens enthousiast gereageerd op de nederlaag van India. De spanning die door de eigen nederlaag tegen India hoog was opgelopen, ebde daardoor een beetje weg. De woning van aanvoerder Wasim Akram was met stenen bekogeld. Een buurman spande zelfs een rechtszaak tegen hem aan omdat hij zou hebben voorgewend geblesseerd te zijn geweest maar in werkelijkheid via weddenschappen geld hoopte te verdienen aan de nederlaag tegen India.

    • Floris van Straaten