Brein moordpartijen Rwanda gearresteerd

YAOUNDE, 14 MAART. Kameroen heeft dit weekeinde een kolonel van het voormalige Rwandese leger opgepakt die een hoofdrol gespeeld zou hebben bij de moordpartijen onder Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda in 1994. Dat heeft het Kameroense ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De kolonel, Theoneste Bagosora, zou ook medeverantwoordelijk zijn voor de moord op tien Belgische VN-militairen in april 1994 in Kigali.

Bagosora is de hoogste functionaris van de extremistische Hutu-regering die tot nog toe is opgepakt. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch speelde hij na de val van het Hutu-regime een hoofdrol bij de wapenleveranties aan extremistische Hutu's in de vluchtelingenkampen bij Goma. Zo zou hij de rekening van 300.000 dollar (ongeveer 450.000 gulden) hebben betaald voor wapens die vanuit de Seychellen naar Goma werden gevlogen.

Het is nog onduidelijk wat er nu met de kolonel gaat gebeuren. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken is inmiddels naar Yaoundé gevlogen om Kameroen de uitlevering van de kolonel te vragen. Het is niet zeker of de Kameroense regering daar op in gaat. België vaardigde vorig jaar een internationaal arrestatiebevel tegen de kolonel uit in verband met de moord op de tien Belgische VN-militairen, die de toenmalige premier, Agathe Uwiligiyimana, bewaakten. Bagosora was het hoofd van de Kanombe-kazerne waar de Belgen op gruwelijke wijze zijn doodgemarteld.

De openbare aanklager van het Rwanda-tribunaal, Richard Goldstone, zei gisteren in een verklaring dat Bagosora opgepakt was op basis van het Belgische arrestatiebevel. Goldstone zei geen bewaar te hebben tegen uitlevering van de voormalige kolonel aan België, maar voegde daaraan toe dat Bagosora, gezien zijn rol in de slachtpartijen, berecht moet worden door het Rwanda-tribunaal. (AP, AFP, Reuter)