Beleggers DAF blijven procederen

AMSTERDAM, 14 MAART. De obligatiebeleggers van het 'oude' DAF, de vrachtwagenfarikant die in 1993 failliet ging, hebben genoeg geld bij elkaar gebracht om te blijven procederen tegen ABN Amro over terugbetaling van de obligaties. De effecten zijn sinds het bankroet van Daf in 1993 nog maar 30 procent waard van de oorspronkelijke waarde van 1000 gulden per stuk.

De beleggers hebben ruim 2,1 miljoen gulden ingelegd voor de juridische actie, waarvan de kosten op 1,5 miljoen gulden zijn geraamd.

De procedure wordt gevoerd door de Nederlandsche Trust-Maatschappij (NTM), die de belangen van de obligatiebeleggers behartigt. De NTM heeft de financiering gisteren gemeld in een tussentijds verslag aan obligatiebeleggers. Het gaat om een obligatielening ter waarde van 150 miljoen gulden.

Eind 1994 stelde de NTM zich aan het hoofd van een juridische actie tegen de in Ofasec verenigde voormalige financiers van het omgevallen DAF, de curatoren en de ABN Amro Bank.

De NTM schoot enige tijd de juridische kosten voor, maar vroeg obligatiehouders vervolgens een bijdrage van 1 procent per obligatie van 1000 gulden. In november keek NTM nog tegen een tekort van bijna negen ton aan.

Het is de verwachting dat de procedure jaren zal vergen en tot en met de Hoge Raad zal worden uitgevochten.

DAF werd na het faillissement in 1993 in sterk afgeslankte vorm voortgezet door DAF Trucks, dat nu zeer winstgevend is. Zo behaalde het bedrijf over 1995 een netto winst van 164 miljoen gulden, 33,5 procent meer dan in 1994. Dit jaar verwacht de directie een nog beter resultaat. De produktie in Eindhoven en in Westerlo zal dan vermoedelijk uitkomen op zo'n 19.000 trucks. Vorig jaar waren dat er 16.656.