Ajacied Silooy laat zien niet kreupel en blind te zijn

SITTARD, 14 MAART. Sonny Silooy maakte een triomfantelijk gebaar naar de trainersbank. Daar sprong Louis van Gaal juichend op om vervolgens aan de zijlijn blijk te geven van zijn vreugde. De opluchting was opvallend groot bij Ajax toen Patrick Kluivert in de tachtigste minuut uit een pass van Silooy zijn ploeg op 2-1 zette. En dat mocht veelzeggend worden genoemd voor de moeizame strijd die Ajax leverde voor de winst.

Fortuna Sittard dreigde Ajax lange tijd op een gelijkspel te houden. Een punt voor een remise of drie punten voor een zege, het is een wereld van verschil in de nek-aan-nek-race met PSV om de landstitel. De winnende treffer van Kluivert kan in de komende weken, waarin Ajax op 24 maart Feyenoord ontmoet en op 8 april de concurrent uit Eindhoven, weleens een kostbaar doelpunt blijken te zijn.

Gisteravond had Ajax in het stadion De Baandert zijn handen vol aan Fortuna Sittard. Niet dat de Limburgers zoveel kansen kregen, integendeel. Het lag eerder aan Ajax zelf dat er een loom partijtje van maakte. Misschien wel omdat het te veel klassespelers miste. De wereldkampioen had zeven belangrijke krachten in Amsterdam moeten achterlaten. Waarvan zes geblesseerden, onder wie Danny Blind en Michael Reiziger. Ronald de Boer keek in zijn woonplaats Abcoude op Supersport naar het duel, omdat hij was geschorst. Het blessuregolfje dat De Meer even treft, bezorgt fysiotherapeut Van Dord en hersteltrainer Haarms overwerk.

Het duo was gisterochtend nog zo druk in de weer met gekwetste spelers dat het niet mee kon reizen met de spelersbus. Haarms en Van Dord stapten in de middaguren op de trein. De chauffeur van de Ajax-bus pikte het tweetal op bij het station in Sittard. Haarms kon zich de tijd niet heugen dat hij met de trein naar een voetbalwedstrijd was gereisd. Wellicht waren het de jaren vijftig toen hij zelf nog als 'De Spijker' - doelman Eddie Pieters Graafland gaf hem die bijnaam wegens zijn ranke postuur - in Ajax I speelde met onder anderen Rinus Michels en Hans Boskamp.

Het elftal pleegde destijds per trein naar de uitwedstrijden te gaan, luxueuze touringcars bestonden nog niet. Onderweg haalden spelers als Boskamp tussen de rails een hoop kattekwaad uit. Zo werden een keer de ramen geblindeerd met een laagje koperpoets. Het spul was voor vertrek in De Meer uit het poetsmandje gestolen van de schoonmaakster.

Die sfeervolle tijden waren gisteravond onder het strenge regime van Van Gaal verder weg dan ooit. Ajax slofte vooral in de eerste helft plichtmatig over het veld. De spelers schoven elkaar zonder veel agressie de bal in de voeten. Doelpunten bleven dan ook uit, al waren er kansen genoeg. Kluivert: “Voor een Europa-Cupwedstrijd als vorige week in Dortmund is de motivatie nu eenmaal groter”.

In de rust verzocht Van Gaal, die met Musampa en Scholten op de halfposities wat noodverbanden had gelegd, zijn manschappen om vanuit de achterhoede wat vaker een lange bal te passen. Die opdracht werd al snel wat te frequent uitgevoerd. Naarmate de wedstrijd vorderde en doelpunten uitbleven raakte Ajax uiteraard steeds ongeduldiger. In de tweede helft was het eindelijk raak. Silooy stond twee keer aan de basis van een doelpunt. De rechterverdediger, die net als Bogarde vanaf de backpositie de ene na de andere vuurpijl afvuurde, bediende op afstand Kanu. De Nigeriaan ging een van de vele combinaties aan met Kluivert om vervolgens de uitstekende doelman Van Zwam te verrassen met een hoog schot in het net.

Drie minuten later maakte Fortuna al gelijk. Willy Boessen, die lange tijd was geblesseerd, schoot eerst op de lat. De bal kwam in de rebound voor de voeten van de geheel vrijstaande Michael Jeffrey die Van der Sar kansloot liet. Ajax leek genoegen te moeten nemen met een gelijkspel, maar in het resterende kwartier gebeurde er nog veel meer. Zo werd Robert Roest van het veld gezonden nadat hij Peter Hoekstra, die op volle snelheid op het doel afging, onderuit haalde. Roest later: “Hoekstra ging wel snel liggen.” En trainer Pim Verbeek: “Ik heb wel zwaardere overtredingen gezien die niet bestraft werden.”

Tegen tien spelers bleef Ajax dezelfde tactiek hanteren. Een lange trap van Silooy had in de slotfase opnieuw succes toen jeugdinternational Fernando Ricksen zich vergiste in de snelheid van zijn voormalige ploeggenoot Kluivert. Silooy was de gevierde man en werd na de wedstrijd van microfoon naar microfoon gesleept. De bijna vergeten 32-jarige verdediger, die anderhalf jaar verpieterde in het tweede team, zei in gesprek te zijn met een kandidaat-werkgever. De naam van de club wilde hij niet noemen.

Het gaat in elk geval niet om FC Tirol, dat hevig geïnteresseerd was maar afhaakte na een bericht in de plaatselijke Tageszeitung. Deze krant had uit 'welingelichte bronnen' vernomen dat Silooy bijna kreupel en blind zou zijn. Na Silooys rentree bij Ajax-Heerenveen moest de krant haastig terugkomen op die bewering met de kop Sorry Sonny. “En nu hebben de lezers het met eigen ogen kunnen zien dat het niet waar is”, glunderde Silooy gisteren. “Dortmund-Ajax is in Oostenrijk namelijk op twee tv-zenders uitgezonden.”

Komend weekeinde kan Ajax in Volendam waarschijnlijk weer beschikken over Jari Litmanen. De Fin, die de geschorste Kluivert moet vervangen tegen Dortmund, heeft geen last meer van zijn rug. Ook Reiziger, Blind en Ronald de Boer zijn dan naar verwachting weer van de partij. Marcio Santos (gescheurde achillespees) en Martijn Reuser (dubbele beenbreuk) gaan zo goed vooruit dat zij naar verwachting dit seizoen nog kunnen voetballen.

    • Erik Oudshoorn