Weer rumoer rond schilderij Goya

MADRID, 13 MAART. De directeur van het Madrileense Prado-museum, José María Luzón, heeft gisteren zijn ontslag aangevraagd bij de demissionaire minister van cultuur Carmen Alborch. Luzón deed zijn verzoek, nadat gisteren uit documenten bleek dat een schilderij dat vorige week werd ontdekt niet van de hand van de Spaanse schilder Francisco de Goya maar van zijn tijdgenoot Maella is. Luzón verklaarde eind vorige week met grote stelligheid dat er geen enkele twijfel over bestond dat het schilderij een Goya betrof.

Een journalist van het dagblad El País ontdekte gisteren, na een korte speurtocht door archieven, dat het ontdekte schilderij in 1781 werd vervaardigd door Mariano Salvador Maella. Deze kreeg de opdracht om het werk te vervaardigen van de architect van het gebouw aan de Puerta del Sol waar het schilderij werd aangetroffen.

De kwestie, die speelt rond de viering van de 250-ste verjaardag van Goya, heeft andermaal tot grote opschudding geleidt binnen het Prado, waar een van de belangrijkste klassieke kunstverzamelingen is ondergebracht. Luzón, die geen kunsthistorische achtergrond heeft, werd twee jaar geleden benoemd in een lange reeks van elkaar snel opvolgende directeuren van het Prado. Het ministerie van cultuur heeft in een eerste reactie verklaard het ontslag van Luzón niet te accepteren. Binnen het Prado heeft inmiddels ook de conservator op wiens gezag het ontdekte schilderij aan Goya werd toegeschreven zijn ontslag aangeboden.