Verdubbeling bij BASF; Winsten in Duitse chemie sterk omhoog

LEVERKUSEN/LUDWIGSHAFEN, 13 MAART. De twee Duitse chemiegiganten Bayer en BASF hebben het afgelopen jaar hun winst sterk zien stijgen. De winst voor belasting van BASF verdubbelde nagenoeg. Bayers winst (voor belasting) ging naar een record. Dit blijkt uit cijfers die gisteren door beide bedrijven werden gepubliceerd.

Het tempo van de winststijging liet in de tweede helft van het jaar bij beide concerns een duidelijke vermindering zien ten opzichte van het eerste halfjaar, waarmee een wereldwijde ontwikkeling wordt weerspiegeld. De derde Duitse chemiegigant, Hoechst, komt morgen met de resultaten.

De winst van Bayer klom vorig jaar met 27,1 procent tot bijna 4,2 miljard mark. Het concern boekte een omzetgroei van 2,7 procent tot 44,6 miljard mark. De winststijging van 1995 is overigens een stuk kleiner dan die van bijna 40 procent in 1994. Het netto resultaat bedroeg vorig jaar 2,4 miljard mark. Dat was 20,3 procent meer dan in 1994. Ook dit percentage is een stuk lager dan van 1994. Toen schoot de nettowinst omhoog met 46,6 procent.

BASF noteerde vorig jaar een resultaat voor belastingen van dik 4,1 miljard mark, wat 95,5 procent hoger is dan een jaar eerder. De nettowinst schoot met 92,4 procent omhoog tot bijna 2,5 miljard mark, bij een omzetgroei van 5,9 procent tot meer dan 46,2 miljard mark.

BASF maakte verder bekend dat wordt gewerkt aan een overname in Japan. Het bedrijf wil hiermee bewerkstelligen dat 1 procent van de Japanse markt voor medicijnen, de tweede in de wereld, wordt veroverd. “Een overname is hiervoor nog niet genoeg,” aldus BASF.

Bayer wil zijn aandeelhouders een dividend betalen van 15 mark per aandeel, het hoogste bedrag dat het concern tot nu toe heeft uitgekeerd. De uitkering over 1994 bedroeg 13 mark. Dat was ook 2 mark meer dan over het jaar ervoor. In totaal betaalt Bayer voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan een miljard mark aan dividend.

Tijdens de jaarvergadering op 25 april zal het concern zijn aandeelhouders toestemming vragen voor een splitsing van de aandelen in de verhouding 10:1. De nominale waarde van de stukken gaat dan van vijftig naar vijf mark. gisteren steeg de koers van het aandeel Bayer na de publikatie van de jaarcijfers met 7,70 mark tot 468,50 mark.

BASF zal tijdens de jaarvergadering van 9 mei een recorddividend voorstellen van 14 mark per aandeel. Dat is 4 mark meer dan over 1994. Het vorige recorddividend, over 1989, bedroeg 13 mark. Daar kwam nog wel een jubileumbonus van een mark bovenop. De beurskoers van BASF steeg gisteren met 8,50 mark tot 376 mark.

Het Nederlands-Zweedse chemieconcern maakte vorige maand een netto winst van 1,31 miljard gulden over 1995 bekend, 12 procent meer dan een jaar ervoor. De omzet van 21,5 miljard gulden lag drie procent beneden het niveau van 1994. DSM zag vorig jaar de netto winst verdubbelen tot 1,07 miljard gulden, zo werd vorige maand bekend. De netto omzet steeg met 9,4 procent tot 9,8 miljard gulden. (DPA)