Twee gulden is struikelblok; Geen akkoord kabelexploitant en Sportkanaal

UTRECHT, 13 MAART. De onderhandelingen tussen het Sportkanaal en de kabelexploitanten zijn mislukt.

bpHet Sportkanaal wil van de kabelexploitanten twee gulden per aansluiting per maand ontvangen voor doorgifte van zijn programma's. Maar de Vecai, de belangenvereniging van kabelexploitanten, blijft bij haar standpunt dat het niet betaalt voor commerciële zenders in het standaardpakket.

xpDat heeft Vecai-voorzitter H. Eenhoorn gisteren bekendgemaakt. “Er is onvoldoende basis om verder te onderhandelen. Wij denken er niet over om te betalen. Zelfs geen kwartje.”

De financiering van het Sportkanaal - dat wordt geëxploiteerd door een consortium met daarin onder meer Philips, Endemol, de ING Groep en de KNVB - is voor een belangrijk deel gebaseerd op de gevraagde twee gulden per aansluiting. Directeur R. Hendriks van het Sportkanaal verklaarde eerder dat om rendabel televisie te kunnen maken naast reclame-inkomsten dringend een tweede inkomstenbron nodig is.

Nu de onderhandelingen met de Vecai zijn stukgelopen, gaat de sportzender gesprekken voeren met individuele kabelexploitanten. Maar de voorzitter van de Vecai verwacht dat deze onderhandelingen niet meer dan een half miljoen aansluitingen zullen opleveren. “De huidige contracten van kabelexploitanten bieden weinig speelruimte om een nieuwe zender tegen extra betaling op de kabel te krijgen.”

Maar volgens de woordvoerder van het Sportkanaal brengt de weigering van de Vecai “nog steeds geen kink in de kabel”. “Als we tot een overeenstemming komen met de vijf grootste kabelexploitanten hebben we al een dekking van tachtig procent van alle aansluitingen.” In totaal heeft Nederland ongeveer 5,7 miljoen kabelaansluitingen.

De exploitant van het Amsterdamse kabelnet A2000, dat goed is voor ongeveer een half miljoen aansluitingen, heeft al aangekondigd dat het verwacht tot een “bevredigende oplossing” met het Sportkanaal te kunnen komen. “Het uitgangspunt daarbij is dat het kijken naar sport betaalbaar blijft voor de abonnees”, aldus algemeen directeur H. Wolfert.

Hoe die oplossing er precies zal uitzien is nog onduidelijk. De gemeente Amsterdam heeft namelijk bij de verkoop van het kabelnet bedongen dat voor zenders in het basispakket geen vergoeding betaald mag worden en dat de prijs van het standaardpakket niet mag stijgen.

De Vecai wil niet door de knieën gaan voor het Sportkanaal omdat zij vreest dat anders alle commerciële zenders betaald willen worden voor doorgifte. Eenhoorn: “Die twee gulden is dan niet het einde van het liedje, maar het begin van de rekening die bij de kabelabonnee terechtkomt.”

De Vecai is wel bereid om het Sportkanaal achter een decoder te plaatsen. De kijker die het Sportkanaal wil zien moet dan een decoder aanschaffen om de programma's te kunnen ontvangen. Maar het Sportkanaal gaat alleen akkoord met plaatsing achter de decoder als ook alle andere commerciële zenders achter de decoder komen en als vijfentachtig procent van alle aansluitingen geschikt is voor ontvangst met een decoder. Veel kabelmaatschappijen hebben hiervoor op dit moment nog niet de technische mogelijkheden.