Toprechter Rome opgepakt wegens ernstige corruptie

ROME, 13 MAART. In een spectaculaire wending van het Italiaanse smeergeldonderzoek Schone Handen is gisteren een toprechter uit Rome gearresteerd wegens ernstige corruptie. Hij maakte deel uit van een groep magistraten, advocaten en politici die probeerden de justitie naar hun hand te zetten.

In deze zaak wordt ook een naaste medewerker van mediamagnaat en politicus Silvio Berlusconi verdacht. Dat betreft Cesare Previti, minister van Defensie in het kabinet-Berlusconi en jarenlang advocaat van Berlusconi's Fininvest-groep. Previti wordt er in een ander onderzoek van verdacht Antonio Di Pietro tot aftreden te hebben gedwongen, de gangmaker achter Schone Handen. Het is voor het eerst dat het parket van Milaan, waar de smeergeldonderzoeken zijn begonnen, de Romeinse justitie onder vuur neemt. Rome stond bekend als de 'haven van de mist', omdat tientallen gevoelige onderzoeken daar op niets zijn uitgelopen. De verdachte, de 71-jarige magistraat Renato Squillante, heeft jarenlang een sleutelfunctie vervuld binnen de Romeinse justitie. In het arrestatiebevel wordt Squillante beschuldigd van twee concrete gevallen van “ernstige corruptie”. Hij zou honderdduizenden guldens hebben aangenomen om processen te regelen.