Steun voor Oekraïense grondwet

KIEV, 13 MAART. De Nederlandse regering geeft financiële steun aan een mediacampagne waarmee de Oekraïense autoriteiten de bevolking in de voormalige Sovjet-republiek willen overtuigen van het belang van een nieuwe grondwet. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) zegde de steun toe tijdens een onderhoud met de Oekraiënse minister van Justitie Holovaty. Van Mierlo en premier Kok zijn op dit moment voor een driedaags bezoek in Oekraïne.

De regering van premier Martsjoek is bezig de laatste hand te leggen aan een grondwet die de grondwet uit de Sovjet-tijd moet vervangen. De nieuwe grondwet moet duidelijkheid geven over de bevoegdheden van parlement en president.

Sinds de onafhankelijkheid (1991) staat een machtsstrijd tussen het parlement en de president ingrijpende economische hervormingen in de weg. Vooral het communistische blok in het parlement is gekant tegen verregaande aanpassingen. Vorig zomer stemde het parlement in met ruimere bevoegdheden voor president Koetsjma om economische hervormingen door te voeren. De afspraken blijven van kracht tot het parlement de nieuwe grondwet heeft aangenomen. Eventueel volgt nog een referendum om instemming van de burgers te vragen. De Oekraïense bevolking heeft echter het vertrouwen grotendeels verloren dat de regering het land uit het slop kan trekken. (ANP)