Renault bouwt fabriek in Brazilië

PARIJS, 13 MAART. Renault gaat 120.000 auto's per jaar bouwen in Brazilië. De Franse automaker investeert 1,2 miljard gulden ineens, en na 2000 nog eens 400 miljoen bij gunstige marktomstandigheden. Braziliaanse overheids- en particuliere bronnen dragen 500 miljoen gulden bij. President-directeur Louis Schweitzer tekende gisteren een akkoord over de nieuwe vestiging met de gouverneur van de staat Parana, Zuid-Brazilië.

Renault hoopt met ingang van 1999 de produktie-eenheid in bedrijf te hebben die Meganes gaat maken, de nieuwste middenklasser van het Franse bijna-ex-staatsbedrijf. De fabriek komt in São José dos Pinhais, een buitenwijk van Curitiba. Daarmee ontstaan direct 2000 banen plus werk voor 15.000 à 20.000 mensen in de toeleverende industrie.

Gouverneur Jaime Lerner van Parana heeft er alles aan gedaan de Franse investering aan te trekken. De grond wordt gratis geleverd, Renault krijgt een gunstig elektriciteitstarief en belastingfaciliteiten. Parana investeert via een Braziliaans beleggings-consortium (dat 40 procent van de aandelen Renault do Brasil zal bezitten) nog eens 500 miljoen gulden. De staat is welvarend, ligt in het hart van de Braziliaanse automarkt en dichtbij de haven van Paranagua. Argentinië, waar Renault al een fabriek heeft in Cordoba, ligt ook niet ver weg.

Renault wordt met deze fabriek de vijfde auto-producent in Brazilië. Volkswagen, Ford, General Motors en Fiat gingen voor. De Fransen hopen in 2005 7 of 8 procent van de Braziliaanse markt in handen te hebben. Die markt wordt tegen die tijd op ruim twee miljoen auto's per jaar geschat. In 1995 verkocht Renault 10.000 auto's in Brazilië, een vooruitgang ten opzichte van 1994 van 37 procent.

Tussen nu en het jaar 2000 zullen de verschillende auto-producenten 13 miljard gulden in het land investeren. Marktleider Volkswagen wil in 1998 zijn produktie verdubbeld hebben om op een miljoen te komen.

    • Marc Chavannes