President Polen tegen winkels bij Auschwitz

WARSCHAU, 13 MAART. De Poolse president, Aleksander Kwasniewski, heeft gisteren de geplande bouw van een winkelcentrum tegenover het voormalige concentratiekamp Auschwitz veroordeeld. Hoewel niet de Poolse regering maar plaatselijke autoriteiten bevoegd zijn over het plan te besluiten, noemde de president het plan “niet passend” en beloofde hij actie te ondernemen. De directie van het Auschwitz-museum en de autoriteiten van de plaats Oswiecim, de Poolse naam voor Auschwitz, hebben het Pools-Duitse bedrijf dat een supermarkt en een fast-foodwinkel willen bouwen tegenover de ingang van het voormalige concentratiekamp al toestemming gegeven. Maar het plan heeft een golf van verontwaardiging teweeggebracht in de joodse gemeenschap en daarbuiten. De Poolse minister van Cultuur, Zdislaw Podkanski, had eerder al aangedrongen op onmiddelijke stopzetting van de bouw. Ook de vroegere Franse minister van Sociale Zaken, Simone Weil, noemde gisteren voor de Franse radio de bouw van het winkelcentrum “onacceptabel”. (AFP, AP)