PASTA E CECI CON ROSMARINO

Pasta met kikkererwten is een gerecht dat teruggaat tot de oude Romeinen. Voor de tweede maal op deze plek minestra di pasta e ceci - maar dan bereid volgens Umbrische smaken (zie NRC van 8 maart).

Voor vier personen als voorgerecht:

5 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes

3 takjes verse rozemarijn (elk 2 pinken lang)

225 gram gekookte kikkererwten (blik of pot), uitgelekt

zout

175 gram middelgrote gladde elleboogjes (pipe lisce)

versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een lage brede pan met dikke bodem en fruit daarin knoflook en rozemarijn op middelhoog vuur tot de knoflook goudgeel en geurig is. Roer de kikkererwten erdoor, laat ze 5 minuten meesmoren en schenk er dan 1 liter heet water bij. Voeg zout naar wens toe, laat alles 10 minuten koken en doe de pasta erbij. Kook de elleboogjes in circa 12 minuten bijtgaar. Tijdens het garingsproces zal de pasta veel van het kookwater absorberen dus temper het vuur evenredig met het afnemen van de hoeveelheid vocht en roer pasta en kikkererwten regelmatig om teneinde aanbranden te voorkomen. Het bescheiden restant kookvocht waarmee pasta en peulvruchten worden geserveerd, is kenmerkend voor een minestra die altijd als eerste gang van een maaltijd wordt gegeten in Italië. Proef de pasta op zout, voeg peper naar wens toe en verwijder eventueel de takjes rozemarijn. Serveer de minestra in voorverwarmde diepe borden. Laat de vork maar liggen, pasta e ceci wordt met een lepel gegeten.

    • Florine Boucher