Opnieuw grote oefening China nabij Taiwan

TAIPEI, 13 MAART. Het Chinese leger heeft vandaag voor de tweede opeenvolgende dag een grootschalige militaire oefening gehouden in de wateren tussen Taiwan en China. Dat heeft het Taiwanese ministerie van defensie gemeld.

“De communistisch-Chinese troepen hebben hun oefeningen met scherpe munitie in de Straat van Taiwan voortgezet”, aldus Taiwan. Volgens de mededeling doen aan de oefening onder andere Soekhoi-27 gevechtsvliegtuigen (van Russische makelij), Jian-bommenwerpers, tien grote oorlogschepen en verscheidene kleinere schepen deel. In totaal zouden meer dan dertig formaties Chinese straaljagers bij de oefeningen zijn betrokken. China heeft verder vannacht opnieuw een ongeladen raket afgevuurd in de buurt van de zuidelijke Taiwanese havenstad Kaohsiung.

De Amerikaanse regering heeft bij monde een woordvoerder van het Witte Huis gezegd de nieuwe raketproef “zeer verontrustend” te vinden. “Wij blijven geloven dat deze raketproeven roekeloos zijn en de spanningen in de Straat van Taiwan vergroten”, aldus het Witte Huis in een verklaring. Washington spreekt verder van een “nieuwe provocatie door China”. De Amerikaanse regering heeft twee vliegdekschepen naar de regio gestuurd.

Sinds vorige week vrijdag voert het Chinese Volksbevrijdingsleger in de wateren rondom Taiwan militaire oefeningen uit, die begonnen met het afschieten van drie raketten, die neerkwamen in de doelgebieden bij Kaohsiung en de noordelijke havenstad Keelung. Gisteren volgden oefeningen met vliegtuigen en schepen. Het militaire machtsvertoon is bedoeld om Taiwan aan de vooravond van de presidentsverkiezingen, op 23 maart, te intimideren. China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, zegt te vrezen dat de presidentsverkiezingen de voorbode zullen zijn van Taiwanese afscheiding. Het verdenkt onder andere de huidige Taiwanese president, Lee Teng-hui, ervan de onafhankelijkheid te willen uitroepen. Lee heeft dit steeds ontkent. In opiniepeilingen is de aanhang voor Lee de afgelopen dagen gestegen.

Voorafgaand aan de oefeningen in de Straat van Taiwan had het Chinese leger de afgelopen weken al manoeuvres gehouden in de kustprovincie Fujian, gelegen tegenover Taiwan. China heeft daar nu, volgens Japanse bronnen, een troepenmacht van 150.000 man en 300 gevechtsvliegtuigen gestationeerd. Masahiro Akiyama, van het 'Japanse Defensiebureau' (het ministeri) zei dat de vliegtuigen zich bevinden op elf bases die op maximaal 400 kilometer van de kust zijn gelegen. Volgens Akiyama liggen ook vijf Chinese fregatten en vier moderne onderzeeërs gereed.

In China zelf zijn mededelingen over de gang van zaken aan de kust zeer spaarzaam. Het persbureau Nieuw China zei vandaag dat de luchtmacht van China bezig is met een nieuw oefenprogramma dat “high-tech” is en aangepast aan de omstandigheden van een “regionale oorlog”. Er zijn “verscheidene verbeteringen” aangebracht, aldus het persbureau.

(AFP, AP, Reuter)