Onderzoek pop-academie

TILBURG, 13 MAART. Nederland moet eindelijk een Rock Academie krijgen. Het bureau Signo & S Breda gaat in opdracht van de Stichting Popmuziek Nederland (SPN) onderzoek doen naar de haalbaarheid van een dergelijke hbo-opleiding. De particuliere academie komt mogelijk in het nieuw te bouwen popcentrum in Tilburg.

In dat Popcluster, dat waarschijnlijk in 1998 open gaat, komt onder meer een zaal voor 2200 bezoekers. De kosten van het project bedragen 13,5 miljoen gulden. De gemeente Tilburg draagt 7,5 miljoen gulden bij. De exploitatie van het nieuwe centrum komt in handen van de Stichting Noorderligt.

De SPN constateert al twintig jaar dat muziekscholen en conservatoria nauwelijks aandacht besteden aan popmuziek. Begin jaren tachtig ontwikkelde de stichting op verzoek van het ministerie de Opleiding Docent Popmuziek. Die tweejarige opleiding, die in 1988 bij het Rotterdams Conservatorium van start ging, verdween in 1994.

De Rock Academie zou jaarlijks dertig studenten moeten opleiden. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen kennen al een Rock Academie. (ANP)