Man doodt 13 Schotse kinderen en 2 leraren

LONDEN, 13 MAART. Dertien schoolkinderen en twee leraren zijn vanmorgen gedood bij een schietpartij in het Schotse plaatsje Dunblane, ten noordwesten van Edinburgh. Nog eens acht of negen kinderen raakten gewond. Volgens een plaatselijke radiozender zou de dader zich vervolgens zelf om het leven hebben gebracht, maar dat kon vroeg in de middag niet door andere bronnen worden bevestigd.

De schietpartij had plaats in een lokaal waar op dat moment een klas van vijf- tot zesjarigen gymles had. Volgens woordvoerders van de politie en de regionale ambulancediensten is een onbekende man vanmorgen tussen half elf en elf uur Nederlandse tijd de lagere school aan Doume Road binnengedrongen. Zonder enige aanleiding zou hij plotseling het vuur op de scholieren hebben geopend. Het eventuele motief voor zijn optreden is onbekend.

Onmiddellijk na de schietpartij zijn alle dokters en ziekenwagens in de regio naar de school gedirigeerd. Ook is een ambulance-helikopter ingezet. De politie heeft de omgeving van de school hermetisch afgesloten.

De Britse minister voor Schotland, Michael Forsyth, is direct naar de plaats van de misdaad vertrokken. Hij heeft “geschokt” gereageerd. De getroffen school is één van twee lagere scholen in het landelijke Dunblane. Negentwintig onderwijzers geven er les aan ruim 700 scholieren.