Klusje

Dat had je van tevoren kunnen weten: net een half of een heel uur over hebben tussendoor, en dan denken dat je nu mooi even iets kunt opruimen of schoonmaken, zo'n klusje waar je anders nooit zin in hebt.

De bovenste keukenla bijvoorbeeld, waarin alles door elkaar ligt met kruimels, een vlekkerig kranterecept en losse kruidenzakjes die veel beter in een andere la kunnen; dat meteen even erbij doen dan maar. Terwijl die andere la natuurlijk niet minder vies en rommelig blijkt te zijn, zodat het hele aanrecht in de kortste tijd vol ligt met inmiddels ook al de helft van de derde la, en dan moet je je straks bovendien nog verkleden - dat wordt niks zo, hier is geen beginnen meer aan.

Dus gaat alles maar meteen met handenvol terug, het ongepoetste bestek, de halfdichte kruidenzakjes, een plakkerige honingpot, eierdoos, botervloot. Met als enige plek die is opgeruimd ten slotte het aanrecht, en het enige dat schoon is de emmer met sop; fris schuimend en gorgelend verdwijnt het door de gootsteen.

    • Hedda Martens