Japan maakt zich 'ernstig zorgen'

TOKIO, 13 MAART. Japan maakt zich “ernstig zorgen” over de verslechtering van de situatie rond Taiwan, en maant China tot “terughoudendheid”. Dit zei de Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, vandaag naar aanleiding van de vierde raketlancering van China in het zeegebied nabij Taiwan.

“Mede omdat het om een gebied in onze directe nabijheid gaat, maak ik mij ernstig zorgen over het onvoorstelbare”, zei Hashimoto vandaag. De premier zal persoonlijk aandringen op “terughoudendheid” aan Chinese zijde tijdens een bezoek aan Japan van de Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, later deze maand. Hashimoto wees er vandaag echter op dat de lanceringen in internationale wateren plaatshebben en dat China juridisch dus alle recht heeft de proeven uit te voeren.

Kabinetssecretaris Seiroku Kajiyama - een functie met de rang van minister - zei vandaag dat “Japan en China met helder en gezond verstand op elkaars daden moeten reageren om de relatie niet te laten verslechteren”. Over het besluit van de Amerikaanse regering om oorlogsschepen naar het gebied te sturen, zei Kajiyama dat “Japan niet in een positie is om hier een oordeel over te geven”.

Gisteren stelde Hashimoto nog dat Japan als derde land niet in de positie is om kritiek te leveren. Dit standpunt kwam hem op sterke kritiek binnen zijn partij, de Liberaal Democratische Partij, te staan. Japan moest een hardere houding ten opzichte van China innemen en desnoods leningen aan China bevriezen, aldus leden van de LDP.