Feyenoord weigert overleg met eredivisie

ROTTERDAM, 13 MAART. Feyenoord weigert deel te nemen aan het overleg dat de eredivisieclubs zaterdag hebben in Nijmegen. De vergadering, uitgeroepen op initiatief van NEC en Roda JC, is bedoeld de clubs op één lijn te krijgen over het contract van de voetbalbond (KNVB) met het sportkanaal.

J. van den Herik, voorzitter van Feyenoord, wil niet aan tafel zitten met “bestuurders die in een brief hebben verklaard niet tegen Feyenoord te willen spelen als wij de televisierechten in eigen beheer krijgen”. De Rotterdamse club spande vorige week een kort geding aan tegen de KNVB. Volgens Feyenoord zijn de televisierechten van de club. De rechtbank doet dinsdag uitspraak.

Die rechtszaak was volgens K. Aalbers, voorzitter van Vitesse, onverstandig. Hij dreigde Feyenoord schriftelijk met een boycot. Diverse voorzitters ondertekenden de brief. “Zo lang dat dreigement op tafel ligt, ga ik mijn vrije zaterdag niet opofferen aan een vergadering”, aldus Van den Herik.

De eredivisieclubs komen zaterdag in stadion De Goffert in Nijmegen bijeen om de onderlinge verstandhouding te verbeteren. “We moeten als clubbestuurders niet rollebollend over straat, maar proberen het betaald voetbal overeind te houden”, zei L. Coenen, voorzitter van NEC.

Overigens heeft PSV begin februari de voetbalbond laten weten zelf te willen beschikken en beslissen over de uitzendrechten van de eigen voetbalwedstrijden. Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief die de club stuurde aan het sectiebestuur betaald voetbal. De inhoud van de brief, die ondertekend is door PSV-voorzitter W. Maeyer, is gisteravond in het televisieprogramma NOVA openbaar gemaakt.

In het schrijven laat het bestuur van PSV de KNVB onder meer weten: “Wij stellen ons op het standpunt dat uitsluitend PSV onderhandelingen over rechtstreekse uitzending zal (blijven) voeren.”

Zaterdag 10 februari, vijf dagen nadat de brief werd geschreven, stemde PSV zonder morren in met het opzetten van een sportkanaal. Philips, de hoofdsponsor van PSV, is mede-aandeelhouder van het sportkanaal.