Euro Disney, Lego breiden sterk uit

ROTTERDAM, 13 MAART. Liefhebbers van pretparken krijgen er in de toekomst de nodige reisbestemmingen bij. Terwijl Euro Disney blijft uitbreiden presenteert het vandaag plannen voor een compleet nieuwe stad aan de rand van zijn park. Ook de Deense speelgoedfabrikant Lego wil een aantal nieuwe pretparken bouwen.

In de volgende eeuw wil Lego maar liefst 15 parken bouwen volgens de formule van Legoland in Billund. Als mogelijke locaties heeft Lego de oostkust van de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Europa op het oog. Omvang en exacte opzet van de parken zullen per locatie verschillen. Met de plannen is 3,3 miljard gulden gemoeid.

Niet bekend

Op 28 maart opent de Deense speelgoedfabrikant al een tweede Legoland in het Britse Windsor, waar het eerste jaar 1,4 miljoen bezoekers verwacht worden. Bovendien wordt in 1999 ook het Amerikaanse San Diego verrijkt met een Lego-pretpark.

Lego heeft in 26 landen ruim 9.000 werknemers in dienst en heeft naar schatting een omzet van 2,3 miljard gulden.

Euro Disney gaat zijn thema-park in de buurt van Parijs fors uitbreiden met een stad met winkelcentrum, 1.500 woningen en ontspanningsmogelijkheden. In 2000 moet het centrum met 150 winkels en een oppervlakte van 90.000 vierkante meter gereed zijn. Met het project, Val d'Europe gedoopt, is 1,5 miljard gulden gemoeid. Disney zit nog steeds krap bij kas en brengt zelf ruim 30 miljoen gulden op.

Euro Disney opent dit jaar nog het thema-restaurant Planet Hollywood en een super-bioscoop.