'Energietarieven moeten omhoog'

DEN HAAG, 13 MAART. Het elektriciteitstarief moet omhoog om de vermogenspositie van de energieproducenten te versterken. Dat heeft topambtenaar C. Dessens van Economische Zaken vanmorgen gezegd tijdens een symposium in Den Haag, georganiseerd door de ondernemingsraden van de energiebedrijven. Hij noemde geen bedragen.

De producenten van elektriciteit hebben meer financiële reserves nodig om te kunnen concurreren in een vrije markt voor elektriciteit. Minister Wijers gaat er in zijn Energienota vanuit dat de markt voor energie in Europa over enkele jaren is geliberaliseerd. De Nederlandse producenten, nu nog opererend in een beschermde markt, hebben meer kapitaal nodig om zich staande te kunnen houden in zo'n vrije markt. Een deel daarvan wil Wijers uit de tarieven halen. (ANP)