Dole verwacht zege bij Republikeinen

WASHINGTON, 13 MAART. De Amerikaanse senator Bob Dole heeft zijn rivalen in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen gisteren ver achter zich gelaten. In alle zeven staten waar voorverkiezingen werden gehouden won hij met grote voorsprong. Dole zei dat het nu “vrijwel vaststaat dat Bob Dole de kandidaat van de Republikeinse partij” zal zijn voor de presidentsverkiezingen in november.

Dole beschikt nu over 761 gedelegeerden, ruim driekwart van het aantal dat nodig is om de nominatie zeker te kunnen stellen (996). Forbes heeft 84 gedelegeerden, Buchanan 82. Na de voorverkiezingen volgende week in het middenwesten is op 26 maart Californië aan de beurt.

Dole deed gisteravond een beroep op Buchanan en Forbes zich terug te trekken: “Ze moeten nu beslissen of ze spelbreker blijven of zich aansluiten bij de strijd tegen Clinton.” Een strijdlustige Buchanan beloofde zijn aanhang echter dat hij zijn campagne zal voortzetten tot aan de conventie, die in augustus in San Diego wordt gehouden. Maar Forbes zei teleurgesteld dat hij de strijd opgeeft als hij volgende week geen doorbraak kan forceren in het middenwesten: in Illinois, Michigan, Ohio of Wisconsin, de staten die volgende week dinsdag voorverkiezingen houden.

De reeks voorverkiezingen van gisteren, wegens het grote aantal gedelegeerden wel aangeduid als Super Tuesday, gaf aan dat Dole ook in het zuiden van de VS op grote steun kan rekenen in brede lagen van het Republikeinse electoraat. Dole behaalde in bijna alle zeven staten meer dan de helft van de stemmen. Alleen in Louisiana bleef hij daar, met 47 procent, net onder.

In de grote staten Texas en Florida behaalde Dole 56 en 57 procent. De uitslagen van Oregon, waar per post is gestemd, worden pas vandaag in de loop van de dag bekendgemaakt. In alle staten was de opkomst uitzonderlijk laag.

Buchanan eindigde in zes staten, waaronder Texas, op de tweede plaats, met tussen de 21 en 33 procent. Behalve in Mississippi was zijn score overal lager dan tijdens zijn campagne vier jaar geleden tegen George Bush. Forbes eindigde alleen in Florida als tweede.

Pagina 5: Dole stelt zich op als uitdager van Clinton

“De Republikeinse partij heeft een kandidaat en zijn naam is Bob Dole”, zei Newt Gingrich, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een van de invloedrijkste leden van de partij, toen hij Dole gisteravond inleidde op een feestje om de overwinning te vieren. Dole zelf stelde zich in zijn toespraak al meteen op als de uitdager van Clinton, door zijn Republikeinse rivalen al niet meer te noemen maar zijn kritiek op de president te richten.

Nu de strijd om de Republikeinse nominatie vrijwel beslecht is, richt de aandacht zich op de vraag wie Dole zal uitkiezen als kandidaat voor het vice-presidentschap. In de pers wordt veel gespeculeerd over de kansen van gouverneur John Engler van Michigan, gouverneur Christine Todd Whitman van New Jersey of generaal Colin Powell. Maar Dole zegt dat hij de tijd wil nemen voor die beslissing, waar hij nog nauwelijks serieus over negedacht zou hebben. De laatste twee zijn tegenstander van een grondwettelijk verbod op abortus en daarom, zo heeft Buchanan al laten weten, niet acceptabel voor hem en zijn volgelingen.

President Clinton, die in de Democratische partij niet is uitgedaagd, verzekerde zich gisteren van het aantal gedelegeerden dat noodzakelijk is voor de nominatie. Opiniepeilingen suggereren dat Clinton, als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, ruimschoots kan winnen van iedere Republikeinse kandidaat. Maar het is nog vijf maanden tot de partijconventies, en acht maanden tot de verkiezingen.