CDA Rotterdam verliest alsnog vertrouwen coalitie

ROTTERDAM, 13 MAART. De raadsfracties van PvdA, D66 en GroenLinks in Rotterdam hebben gisteren opnieuw het vertrouwen opgezegd in de coalitiepartner CDA. De VVD gaat daarmee niet akkoord en heeft aangedrongen op de vorming van een nieuw college van B en W in Rotterdam.

De bestuurscrisis in Rotterdam heeft daarmee een nieuw dieptepunt bereikt. Binnen korte tijd moet een tijdelijke vervanger worden gevonden voor havenwethouder Smit van het CDA, die na zijn ontslagaanvraag niet langer dan een maand kan blijven functioneren. Waarschijnlijk neemt een collega-wethouder zijn portefeuille tijdelijk over.

De stap van de PvdA, D66 en GroenLinks kwam gistermiddag als een verrassing. Op 22 februari zegden de partijen het CDA de wacht aan omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de samenwerking binnen het college van B en W. Het CDA had namelijk voor het debat over de stadsprovincie in de Tweede Kamer in een resolutie aangedrongen op een opdeling van Rotterdam. Dat strookte niet met de onderlinge afspraken. Ook steunde het CDA zijn aftredende wethouder Smit in diens mening dat bij het college de wil ontbrak om tot een nieuw regiobestuur te komen.

In een brief aan het CDA leek PvdA-fractieleider Kuijper gisteren te concluderen dat de partijen elkaar na drie weken praten zeer dicht naderden. Het CDA stuurde daarop een brief terug waarin het op een voor de andere partijen cruciaal punt kanttekeningen plaatste. Zo wilde het CDA niet terugkomen op de mening dat het aan wil ontbrak om een regiobestuur te vormen, omdat het dat nooit beweerd zou hebben. Kuijper van de PvdA stelde 's middags vast dat er nu geen enkele basis van vertrouwen meer is.

Fractieleider Ter Kuile van de VVD dringt aan op nieuwe onderhandelingen over een college van B en W. Haar fractie wil niet verder zonder het CDA. Ter Kuile: “De situatie zit zo muurvast, dat je eigenlijk tussentijdse verkiezingen zou moeten houden. Maar dat kan niet. Misschien moeten de wethouders collectief hun zetels ter beschikking stellen. Dan kunnen we weer met een schone lei onderhandelen, en een college vormen met het CDA.” De voortdurende politieke impasse aan de Coolsingel noemt ze “rampzalig”. “Raadleden zeggen hun afspraken af, wethouders lopen alleen nog maar te mopperen en ambtenaren hebben geen idee waar ze aan toe zijn.”

Fractieleider Dekker van het CDA wijt de vertrouwensbreuk aan de prominente rol die zijn partij de afgelopen jaren heeft gespeeld. “Sommige mensen houden daar niet van. We moesten gewoon worden geloosd.”

Binnen het PvdA heeft raadslid Peet vorige week gesuggereerd een links minderheidscollege van PvdA, D66 en GroenLinks te vormen. Hoewel dat op slechts 22 van de 45 raadszetels kan rekenen, zou zo'n college toch op enige politieke stabiliteit kunnen rekenen omdat CDA en VVD geen gemene zaak zouden maken met het extreem-rechtse blok van zes zetels. Fractieleider Kuijper vindt dit een slecht idee, maar zegt het even ook niet meer te weten. “Dit is voer voor psychologen.”