Borst vraagt inspectie om onderzoek abortus

DEN HAAG, 13 MAART. De inspectie van de volksgezondheid gaat onderzoeken of de abortusklinieken de Wet afbreking zwangerschap voldoende naleven. De verwachting is dat het rapport voor de zomer klaar is. Minister Borst (Volksgezondheid) zei dit gisteren in de Tweede Kamer als antwoord op vragen van het Kamerlid Van Dijke (RPF).

Aanleiding voor de Kamervragen vormde een uitzending van het televisieprogramma EO Tijdsein. Daarin werd volgens Van Dijke bevestigd dat het ongeboren leven “niet adequaat wordt beschermd”. De Evangelische Omroep stuurde een verslaggeefster naar een abortuskliniek in Heemstede met het verzoek een zwangerschap van zestien weken te onderbreken, omdat ze op wintersport wilde. De Amsterdamse rechtbank verbood de EO maandag beelden uit te zenden die met een verborgen camera waren gefilmd in abortusklinieken.

Borst zei gisteren het televisieprogramma niet een dusdanige bron te vinden dat ze op basis van de in het programma getrokken conclusies maatregelen wil nemen. De discussie die op grond van het programma is ontstaan vindt Borst wel reden om de inspectie een onderzoek te laten instellen. “Wij hebben met wetten de bedoeling dat ze worden nageleefd. Een zwangerschap kan worden afgebroken als de vrouw zich in een noodsituatie bevindt die alleen kan worden beëindigd door een abortus”, aldus Borst.

Van Dijke zei zich af te vragen hoe inspectie een onderzoek zou kunnen houden als privacy en anonimiteit zo'n groot goed zijn in abortusklinieken. “De inspectie heeft geen verborgen camera nodig, maar kan met eigen ogen zien wat er gebeurt”, antwoordde de minister daarop.