Bokspartij Bruno inzet tv-gevecht

LONDEN, 13 MAART. Voor de tweede keer in hun carrière staan de Amerikaanse bokser Mike Tyson en zijn Britse rivaal Frank Bruno tegenover elkaar. Voor de tweede keer krijgen de meeste Britten het gevecht om de wereldtitel in de zwaargewichtsklasse niet te zien. Hoe de strijd in de nacht van zaterdag op zondag in Las Vegas ook uitpakt, voor de tweede keer schrijven Tyson en Bruno in Groot-Brittannië tv-geschiedenis.

De eerste keer, alweer zeven jaar geleden, was het ook al de mediamagnaat Rupert Murdoch, ondermeer eigenaar van The Sun en The Times, wiens satelliet-netwerk BSkyB de Britse tv-rechten voor de bokswedstrijd opkocht. Destijds diende die uitzending om de lancering van het bedrijf meer glans en bekendheid te geven. Er waren in heel het Verenigd Koninkrijk nog maar 20.000 huishoudens die Sky via hun schotelantennes konden ontvangen. De zender was pas drie weken in de lucht.

Zeven jaar geleden kon de BBC de volgende middag in elk geval nog de hoogtepunten tonen. Dat programma was één van de best bekeken sportuitzendingen van het decennium. Ruim veertien miljoen kijkers zaten tot verdampens toe verhit voor de buis. Dit keer zullen boksbeluste Britten het zelfs zonder samenvatting moeten stellen. Sky wil haar exclusieve rechten kost wat kost veilig stellen. Het bedrijf probeert zelfs te voorkomen dat in de eerste twee dagen na het gevecht flitsen in journaals verschijnen. De BBC verwijt Sky dat de zender daarmee de vrije nieuwsgaring smoort.

Zeven jaar geleden hoefden de schaarse Britse kijkers voor Tyson versus Bruno geen cent te betalen. Intussen is een abonnee op kabel-tv in Groot-Brittannië algauw zo'n zeventig gulden per maand kwijt, waarvoor hij ook Sky Sports krijgt. Maar een uitzending van de titelstrijd is daarbij niet inbegrepen. Om dat gevecht te kunnen volgen moet nog eens ruim veertig gulden worden betaald, of vijfentwintig gulden voor wie zich vóór zaterdag middernacht gemeld heeft. De bokswedstrijd is het eerste programma dat in Groot-Brittannië volgens het zogenoemde pay-per-view-systeem kan worden bekeken.

Boksliefhebbers die Sky niet kunnen ontvangen - zo'n 85 procent - of die de 'entreeprijs' niet kunnen of willen betalen, zullen hun heil moeten zoeken bij een andere kabelzender. Live TV, eigendom van de Mirror Group, heeft in het hoofdkantoor een boksring laten plaatsen. Daarin zal in de nacht van zaterdag op zondag de wedstrijd tussen Tyson en Bruno door twee Britse boksers worden nagespeeld. Ze zullen 'live' worden geïnstrueerd door een boksexpert die op Sky Sports naar het echte gevecht kijkt. Volgens het hoofd sport van Live TV, Chris Johnson, zullen geluidseffecten en deskundige commentaren ervoor zorgen dat de kijker zich getuige waant van de strijd in Las Vegas. “Je kunt de natie dit unieke moment in de sportgeschiedenis toch niet ontnemen”, zegt Johnson. Voor het kijken naar de surrogaat-partij hoeft niet te worden betaald.

    • Dick Wittenberg