Beurs reageert positief op cijfers uitgevers

AMSTERDAM 13 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen positief gereageerd op de resultaten van Elsevier en Wolters Kluwer. De AEX-index van meest verhandelde aandelen kroop voorzichtig omhoog met 2,07 punten tot 512,24.

AMSTERDAM De netto winst van Wolters Kluwer, die omstreeks het middaguur werd gepubliceerd, kwam overeen met de verwachtingen van analisten. Wolters Kluwer zag de netto winst in 1995 stijgen van 382 tot 452 miljoen gulden en verwacht dat de winst per aandeel dit jaar tenminste gelijk zal zijn aan de 6,70 gulden die in 1995 werd behaald.

Direct na bekendmaking van de resultaten verloor Wolters Kluwer 80 cent op 174,20 maar daarna bedachten beleggers zich. Het aandeel was kort na het middaguur 70 cent hoger op 175,70 gulden.

Het aandeel Elsevier noteerde omstreeks het middaguur 40 cent hoger op 23,90 gulden. Reed Elsevier maakte vanmorgen bekend dat de netto winst in het afgelopen jaar met 18 procent is gestegen. “Zo'n forse winstgroei onderstreept toch de kracht van Elsevier”, zegt een handelaar. “Op de lange termijn zijn we positief.” Branchegenoot VNU bleef vrijwel onveranderd op 27 gulden.

Onder de hoofdfondsen viel Philips uit de toon met een verlies van 50 cent op 64,10 gulden. Dochter Polygram liet een dubbeltje liggen op 98,40. Koninklijke Olie realiseerde een bescheiden winst van 60 cent tot 226,60 gulden. Grolsch, dat vanmorgen bekendmaakte dat de winst met 12 procent is gestegen tot 58,8 miljoen gulden, zag het aandeel vanmorgen dalen met 20 cent tot 65,80 gulden.

Banken en verzekeraars ondervonden steun van de vriendelijke stemming op de obligatiemarkt. ABN Amro was procentueel de sterkste stijger in dit segment. De bank noteerde een winst van 90 cent op 77,50 gulden. Fortis Amev sprokkelde er 1,10 gulden bij op 108,60. ING volgde met een winst van 70 cent op 110,50.

Het aandeel Ahrend was omstreeks het middaguur gestegen met 1,20 gulden tot precies 64 gulden. De kantoorinrichter bevestigde vanmorgen nog eens dat de winst in het lopende boekjaar verder zal stijgen en stelt een bonusdividend voor. Op de Europese valutamarkten stond de dollar vanmorgen onder druk. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt 1,6490 omstreeks het middaguur in vergelijking met een slotkoers van 1,6575 gistermiddag. In een onzekere markt kijken valutahandelaren uit naar de publikatie, later deze week, van inflatiecijfers in de Verenigde Staten over de afgelopen maand. Ook het pond sterling stond vanmorgen onder druk.

NEW YORK - De koersen op de Amerikaanse aandelen beurs vertoonden gisteren een grillig verloop. Even dreigde een herhaling van vrijdag toen de Dow Jones 171 punten kelderde. Na een uur stond de Dow Jones op meer dan 50 punten verlies en halverwege de dag noteerde toonaangevende index bijna 100 punten lager, mede als gevolg van de dalende obligatiekoersen.

Later op de dag krabbelde de Dow Jones echter op en eindigde 2,89 punten hoger op 5583,89.

TOKIO - Op de effectenbeurs van Tokio moesten de aandelen vandaag over het algemeen omlaag. De koersschommelingen op Wall Street maakten de handel nerveus. Ook de aanhoudende onzekerheid over de begroting van Japan, die nog deze maand door het parlement moet, knaagt aan het vertrouwen van beleggers. De Nikkei-index sloot 215,57 punten lager op 19.734,70, een nieuw dieptepunt voor dit jaar.