Belgische geldlopers gaan door met staking

BRUSSEL, 13 MAART. De Belgische geldtransporteurs blijven voorlopig staken. Ze verwierpen vanmorgen een akkoord dat directies en vakbonden hadden bereikt over nieuwe veiligheidsmaatregelen. Volgens dit akkoord zouden bij geldtransporten voorlopig drie begeleiders komen in plaats van de huidige twee en zouden er geen nieuwe nachttransporten bijkomen.

De maatregelen zouden gelden tot er een effectief systeem is voor het automatisch vernietigen van geld bij een overval. De transporteurs echter eisen volledige afschaffing van de nachttransporten, definitieve overgang naar drie begeleiders per transport en beperking van de hoeveelheid te vervoeren geld. De ongeveer twaalfhonderd Belgische geldkoeriers gingen eind vorige week in staking, nadat er een collega was vermoord tijdens een overval. Vanmorgen werd weer een overval gepleegd bij Charleroi op een geldtransport van De Post. De daders gingen er met een nog onbekende buit vandoor, niemand raakte gewond. De stakende geldtransporteurs, die veiliger geldtransporten eisen, betoogden vanmorgen in Brussel en in Kortrijk. De staking heeft niet echt geleid tot geldschaarste. Wel zit ongeveer een op vijf geldautomaten zonder geld. Banken raden aan zoveel mogelijk elektronisch te betalen en bij veel warenhuizen kan met een betaalkaart geld worden gehaald.