Ahrend voorspelt tragere winstgroei

ROTTERDAM, 13 MAART. De Amsterdamse kantoorinrichter Ahrend verwacht in het lopende boekjaar een verdere verbetering van de winst. “We hebben twee jaar lang 60 procent meer winst gemaakt”, zegt algemeen directeur J. Koenders. “Dat kan natuurlijk niet eeuwig voortduren, dit jaar verwachten we dat het iets beter gaat.”

Naast een dividend in contanten van 1,55 gulden per aandeel (in 1994: eén gulden) stelt Ahrend aandeelhouders een bonusdividend voor in aandelen van eén procent. Deze aandelen zullen door Ahrend op de beurs worden ingekocht, Dit kost de kantoorinrichter tegen de huidige beurskoers ongeveer 5 miljoen gulden.

“Wij willen beleggers niet blij maken met een sigaar uit eigen doos, daarom zullen we de aandelen inkopen”, zegt Koenders. Analist M. Fleskens van Barclays de Zoette Wedd in Nederland bevestigt dat het fiscaal aantrekkelijke dividend in aandelen van Ahrend door de inkoop van deze aandelen “iets minder een sigaar uit eigen doos is”.

Fleskens: “Ahrend moet het bedrag van vijf miljoen gulden voor de inkoop van eigen aandelen lenen of - wanneer de inkoop uit liquide middelen wordt gefinancierd - accepteren dat de renteopbrengst op de bankrekening iets terugloopt.” Eind 1995 had Ahrend voor een bedrag van 22,8 miljoen gulden in kas.

Bij de huidige lage rentestand blijven de kosten van inkoop van eigen aandelen beperkt. Omdat het aantal uitstaande aandelen met de door Ahrend voorgestelde transactie niet toeneemt kan volgens Fleskens de winst per aandeel op peil blijven.

Zoals in januari reeds bekend werd gemaakt bij de voorlopige presentatie van de jaarcijfers steeg de netto winst van Ahrend in het afgelopen jaar van 21 tot 33,5 miljoen gulden (met ruim 60 procent). De omzet steeg met 33 procent tot 689 miljoen gulden en de winst per aandeel met 60 procent tot 4,43.

Het aandeel Ahrend noteerde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs 1,20 gulden hoger op precies 64 gulden. Koenders bevestigde vanmorgen de verwachting dat dit jaar geen verlies zal worden geleden op de activiteiten op de “moeizame Duitse markt”.