Actie vuilnismannen tegen mogelijk ontslag

ROTTERDAM, 13 MAART. Naar schatting vierhonderd personeelsleden van de Rotterdamse schoonmaakdienst Roteb hebben gisteren een uur lang met groot materieel de Coolsingel geblokkeerd. Tijdens deze zogenoemde “spontane actie” dreigde de ambtenarenbond AbvaKabo met stakingen als het gemeentebestuur niet garandeert dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de komende reorganisatie van het bedrijf.

Ook eist de ambtenarenbond dat de huidige arbeidsvoorwaarden behouden blijven. Wethouder Van den Muijsenberg (personeel en organisatie) wilde gistermiddag op de trappen van het stadhuis geen toezeggingen doen voor hij had overlegd met zijn collega's binnen het college van B en W. “Ik onderken dat er onder het personeel grote onzekerheid bestaat”, aldus Van den Muijsenberg. “Maar als werkgever gaan we zorgvuldig met de belangen van het personeel om.” Dat kwam de wethouder op een striemend fluitconcert te staan van de verzamelde vuilnismannen. Ook werd hij met appels bekogeld. Wel maakten de vuilnismannen na de betoging de trappen van het stadhuis nog keurig schoon.

De vuilnismannen kwamen tot hun actie omdat het college van B en W gisteren overleg voerde met de directie van Roteb over de komende reorganisatie. Binnen het bedrijf circuleert het gerucht dat daarbij ten minste vierhonderd personeelsleden moeten afvloeien.

De onrust is gegroeid sinds een interim-directeur Houwer van het Amsterdamse organisatie-adviesbureau Boer en Kroon is benoemd om de reorganisatie vorm te geven. AbvaKabo-woordvoerder L. Groen: “Dat bureau heeft nog nooit banen gecreeërd, alleen geschrapt.”

Wethouder Van den Muijsenberg zal morgenochtend in de Energiehal de naar schatting 1.200 Rotterdamse vuilinsmannen toespreken over de plannen van het stadsbestuur. Of het nu gaat om een 'efficiency-slag', een verzelfstandiging, of een fusie met afvalverwerkingsbedrijf AVR is nog niet geheel duidelijk.

Gedwongen ontslagen zijn in elk geval niet uitgesloten, aldus een gemeentewoordvoerder. “Dat soort garanties hebben we nog nooit afgegeven bij dit soort forse veranderingsprocessen. Maar we gaan gewoon behoorlijk onderhandelen en er komt ongetwijfeld een behoorlijke sociale paragraaf.”