Actie voor vrijlating van Wolde

LONDEN, 13 MAART. De internationale druk op de regering van Ethiopië om Mamo Wolde uit de gevangenis te krijgen, neemt toe. Wolde, olympisch kampioen marathonlopen van 1968, zit sinds medio 1992 zonder vorm van proces in een cel in de hoofdstad Addis Abeba.

B. Toomey, voorzitter van de vereniging United States Olympians, verklaarde gisteren in Londen dat er een campagne zal worden gevoerd om Wolde vrij te krijgen. Toomey won een gouden medaille op de tienkamp tijdens de spelen van Mexico-Stad op de dag voor de zege van Wolde.

Wolde werd bijna vier jaar geleden gearresteerd met andere mensen die verdacht werden van martelingen en executies van politieke tegenstanders in de jaren zeventig. “Hij is nooit in staat van beschuldiging gesteld”, aldus Toomey. “Vage aantijgingen zijn nimmer nader gepreciseerd. Ik ben ervan overtuigd dat hij onschuldig is.”

De Amerikaan maakt zich grote zorgen over de gezondheid van de 64-jarige oud-kampioen. Wolde won in 1968 achter de Kenyaan Temu zilver op de 10 kilometer, vier jaar later won hij zijn laatste olympische medaille. In München haalde Wolde brons op de marathon. (Reuter)