Zondag staking in Serie A; Voetballers in Italië eisen meer zeggenschap

ROME, 12 MAART. De Italiaanse voetballers hebben voor komende zondag een staking aangekondigd. Ze willen meer zeggenschap hebben in besluiten van de voetbalbond. De spelers zeiden gisteren dat er geen ruimte meer is voor onderhandelingen.

Er is al eerder met stakingen gedreigd, maar deze zijn nooit doorgezet. Volgens Gianluca Vialli, spits van Juventus en aanvoerder in het spelersprotest, is een akkoord met de voetbalbond vrijwel onmogelijk omdat de standpunten te ver uit elkaar liggen. Een ontmoeting tussen spelers en bondsbestuurders, die was gepland voor morgen, is afgezegd.

Het zou voor het eerst in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal zijn dat de Serie A stil ligt wegens een staking. Vorig jaar februari is er een zondag niet gevoetbald als onderdeel van manifestaties tegen supportersgeweld.

“Dit zal niet de staking zijn van de verwende miljonairs”, zei Vialli gisteren. “Het is de staking ten gunste van de tachtig procent van de beroepsvoetballers die niet meer verdienen dan honderd miljoen lire bruto per jaar.” Dat is ruim honderdduizend gulden.

Een belangrijk onderdeel van het eisenpakket van de voetballers betreft het garantiefonds voor spelers van clubs die zijn uitgesloten van de competitie, vaak wegens financiële problemen. Sommige voetballers van clubs uit de Serie C wachten al twee seizoenen op geld. In totaal gaat het om ongeveer 160 spelers. De Italiaanse voetbalbond Federcalcio heeft, na veel vertraging, twaalf miljoen gulden overgemaakt voor het fonds.

Een ander punt van frictie zijn de transferregels na het vonnis-Bosman. De spelersbond wil dat aan het einde van dit seizoen de transfersommen worden afgeschaft, zoals het Europese Hof eind vorig jaar heeft geëist. De clubbestuurders aarzelen. Zij willen onderzoeken wat de maatregel voor kleine clubs betekent. De kleine clubs profiteren relatief het meest van extra inkomsten uit de verkoop van jong talent.

In het algemeen eisen de spelers meer zeggenschap in het beleid van de voetbalbond en het Italiaans Olympisch Comité (Coni), dat onder meer een aantal stadions en de voetbaltoto beheert. De spelers willen formeel stemrecht, vooral wanneer het gaat om de verkiezing van de bestuurders van deze organisaties.

Als de voetballers de staking doorzetten kost dat de spelers een kwart van hun maandsalaris. Voor de voetbaltoto betekent het protest een grote schadepost. Volgens het Italiaanse Olympisch Comité heeft alleen het drukken en de verspreiding van de formulieren voor komend weekeinde al ongeveer vijfhonderdduizend gulden gekost.

    • Marc Leijendekker