Zalm blijft bij lage btw bloemen

BRUSSEL, 12 MAART. Minister Zalm (financiën) heeft gisteren een compromis-voorstel van de Europese Commissie verworpen, om het lage btw-tarief op sierteelt per 1 januari 1998 af te schaffen. De commissie, gesteund door België, vindt dat nu al een hoger btw-tarief op snijbloemen en planten moet gelden. Nederland en zes andere EU-landen willen wachten tot er een overkoepelende regeling is voor btw-tarieven in de Europese Unie.

België, dat zelf een hoog btw-tarief voor sierteelt hanteert, heeft eerder aangekondigd naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Minister Zalm zei gisteren het liever op een juridische procedure te laten aankomen, dan de tarieven eind 1997 aan te passen. “Zo'n procedure duurt langer dan 1 januari 1998. In de tussentijd blijft de Nederlandse tuinbouw profiteren van het lage tarief.” Zalm verwacht succes bij het Hof, omdat Nederland al het lage tarief hanteerde toen de commissie met regels kwam.

Volgens de Europese Commissie en België hadden Nederland en zes andere EU-landen, waaronder Duitsland, per 1 januari 1995 het hoge btw-tarief van 17,5 of 18 procent op sierteelt moeten invoeren. De zeven zouden de EU-richtlijnen overtreden, door het btw-tarief van 6 procent te handhaven. Verhoging van het btw-tarief zou een ernstige tegenvaller zijn voor de Nederlandse sierteelt en leiden tot verlies van naar schatting duizenden banen. Zalm noemde gisteren verhoging van het tarief “niet aan het thuisfront te verkopen”. De Belgische minister van financiën Maystadt reageerde geïrriteerd. Volgens hem gaat het om een principekwestie. “Ik heb vele aanvragen voor verlaagd tarief, die ik nu kan afwimpelen met het argument dat het Europees niet kan. Dat is niet langer houdbaar wanneer anderen de regels overtreden.”