Zagreb en Belgrado halen banden aan

ZAGREB, 12 MAART. Kroatië en Joegoslavië (Servië en Montenegro) hebben gisteren akkoorden getekend over het herstel van de telecommunicatie-, post- en verkeersverbindingen. De autoweg tussen Zagreb en Belgrado en de spoorweg tussen beide hoofdsteden worden heropend, belangrijke handelsroutes tussen Centraal- en Zuidoost-Europa vóór 1991.

De overeenkomsten die volgende maand van kracht moeten worden, worden gezien als een belangrijke stap in de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen sinds hun oorlog van 1991. De ministers van buitenlandse zaken van Joegoslavië en Kroatië, Milan Milutinovic en Mate Granic, tekenden gisteren drie akkoorden in hun tweede gespreksronde in Zagreb. De besprekingen begonnen twee maanden geleden in Belgrado.

“We hebben een opmerkelijke stap gezet op weg naar normalisering van onze algehele betrekkingen”, zei Milutinovic na afloop. “We hebben overeenkomsten van vitaal belang ondertekend, die perspectieven zullen openen voor de toenadering van de economieën van onze landen en hun samenwerking.”

De twee landen zijn het ook eens geworden over een hervatting van de burgerluchtvaart en volledige telecommunicatieverbindingen, heropening van de Adriatische oliepijpleiding en een opwaardering van hun bescheiden diplomatieke delegaties. De belangrijkste nog niet opgeloste kwestie tussen beide landen is Oost-Slavonië, dat nog steeds in handen is van de Serviërs maar dat volgens afspraak binnen een jaar zou moeten worden teruggegeven aan Kroatië.

De Verenigde Staten hebben gisteren aangekondigd honderd miljoen dollar ter beschikking te stellen om de Kroatische-moslim federatie te helpen een leger op te bouwen, dat zich kan meten met de Bosnische Serviërs. Het gaat om militair materieel en opleiding. Verscheidene Europese landen hebben hun zorg geuit over dit Amerikaanse project omdat het de bereidheid in de regio om wapens in te leveren kan ondermijnen.

Maar de Amerikaanse gezant voor militaire stabilisering op de Balkan, James Pardew, wees deze bezorgdheid gisteren af. “Wij willen wapenvermindering in Bosnië”, zei Pardew en voegde eraan toe dat een tweede manier om de veiligheid te vergroten is “de kwaliteit van de toekomstige federatiemacht te verbeteren”. Hij wees erop dat de training en materieel alleen beschikbaar zijn voor de federatie. (Reuter, AP)