VS sturen tweede vliegdekschip; China oefent met scherp bij Taiwan

TAIPEI/PEKING, 12 MAART. Het Chinese leger is vandaag begonnen met militaire oefeningen in de Straat van Taiwan, zo heeft een woordvoerder van de Taiwanese regering vandaag bekendgemaakt. Peking kondigde zaterdag aan dat er tijdens de oefeningen met scherp zou worden geschoten.

“China is omstreeks het middaguur (lokale tijd, zeven uur later dan in Nederland) begonnen om geladen raketten af te vuren”, aldus de Taiwanese regeringswoordvoerder. Verder nemen volgens mededelingen uit Taipei ten minste tien oorlogsschepen en tien bommenwerpers aan de operatie deel. Vanaf vrijdag vuurde China al raketten af in de buurt van Taiwan.

Peking zegt dat de oefeningen zijn bedoeld om Taiwan af te houden van onafhankelijkheid en de Taiwanese bevolking onder druk te zetten om bij de presidentsverkiezingen, op 23 maart, niet op de zittende president Lee Teng-hui te stemmen. Lee zou voor afscheiding zijn van Taiwan, dat door Peking als een opstandige provincie wordt beschouwd. De Taiwanese president ontkent dit.

De Verenigde Staten hebben gisteren een tweede vliegdekschip, de Nimitz, begeleid door een nucleaire onderzeeër en zes andere schepen, op weg naar de wateren rondom Taiwan gestuurd. Binnen enkele dagen arriveert het Amerikaanse vliegdekschip Independence in de regio.

De woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Shen Guofang, waarschuwde Taiwan de komst van de Amerikaanse oorlogsschepen niet als steun aan het Taiwanese onafhankelijkheidsstreven te beschouwen. De Amerikaanse beslissing is “een misleidend en gevaarlijk signaal”, aldus Shen.

De leider van de Taiwanese oppositionele Democratisch Progressieve Partij (DPP), Shih Ming-teh, is vandaag het gebied binnengevaren waar China de militaire oefeningen houdt. Op het vissersschip waarop Shih vaart, wappert een vlag met de tekst “Taiwan is geen deel van China”. De DPP zei in een verklaring: “Taiwan is een onafhankelijk, soeverein land. “We zullen niet zwichten voor de druk van China.”

De VS hebben de inwoners van Taiwan gisteravond opgeroepen kalm te blijven en hun democratisch proces voort te zetten. “Wij hopen dat de Taiwanezen ondanks de druk die zij van hun machtige buur voelen, begrijpen dat de democratisering moet doorgaan”, aldus de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns.

De leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Thomas Daschle, zei dat China's houding ten opzichte van Taiwan het moeilijk maakt de verlenging van de speciale handelsstatus (Meest Begunstigde Handelsnatie) van China deze zomer door het Congres te krijgen. (AP, AFP, Reuter)