Vooral door vliegen naar Amerika en Nabije Oosten; Georganiseerde vakanties dit jaar fractie goedkoper

ROTTERDAM, 12 MAART. Georganiserde zomervakanties in de periode van april tot oktober van dit jaar worden bijna 1 procent goedkoper dan het afgelopen jaar. In 1995 lagen de prijzen van de zomervakanties nog 3 procent hoger vergeleken met het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn bekend gemaakt. De prijsdaling wordt vooral toegeschreven aan de vliegvakanties naar Amerika en het Nabije Oosten, touringcarvakanties en treinvakanties. Vliegvakanties naar Spanje worden daarentegen iets duurder.

De vliegvakanties naar Noord- en Midden-Amerika en het Nabije Oosten - vooral Israel - dalen gemiddeld 4 procent in prijs. Vakantiegangers die voor een verre bestemming kiezen in zuidoostelijke richting - zoals India, Thailand en Indonesië - zijn daarentegen 1 procent meer kwijt.

Ook vliegen naar Spanje, het belangrijkste land voor georganiseerde vakanties, wordt 1 procent duurder. Zonaanbidders met bestemming Mallorca betalen, na de forse stijging in 1995 van ruim 8 procent, ook dit jaar meer voor hun vakantie, namelijk bijna 2 procent.

Na aanzienlijke prijsstijgingen in het vorige zomerseizoen laten de Costa Brava en de Canarische Eilanden dit jaar een prijsdaling zien van respectievelijk 5 en bijna 8 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Liefhebbers van een vakantie per touringcar of personenauto met bestemming Spanje zijn de komende zomer goedkoper uit, respectievelijk bijna 2 en bijna 1 procent.

Reizen per trein is deze zomer 3 procent goedkoper, terwijl de touringcar 1 procent minder kost. Vooral de reizen naar Groot-Brittannië zijn aantrekkelijker aan het worden. Dit komt onder meer door de daling van de waarde het Britse pond sterling en de concurrentie tussen de verschillende veerbootmaatschappijen en de Shuttle, de trein door de Kanaaltunnel. Prijsdalingen zijn ook geconstateerd voor touringcarvakanties naar Italië, Frankrijk en Oostenrijk.

De prijzen van georganiseerde auto-vakanties binnen Nederland en naar Duitsland en Oostenrijk stijgen voor het zesde achtereenvolgende seizoen. Deze keer stijgen de prijzen in deze drie landen met 1 procent of meer. (Bij georganiseerde autovakanties wordt de accommodatie via een touroperator gehuurd.) Sinds 1990 zijn autovakanties binnen Nederland ruim 30 procent duurder geworden. Dezelfde reizen naar Italië en België en Luxemburg dalen voor het derde achtereenvolgende seizoen.

De prijzen voor vakanties per boot dalen met ruim 6 procent. Door deze daling is het gemiddeld prijsniveau komende zomer lager dan in de zomer van 1990.

Vooral de cruises in het Caribisch gebied dragen bij aan de voor de consument gunstige prijsontwikkeling. Prijsdalingen van meer dan 20 procent vormen geen uitzondering.

De CBS-cijfers over vakantiereizen zijn gebaseerd op de prijzen die de touroperators melden in hun zomerreisgidsen, die gelden van april tot en met oktober van dit jaar. De meest recente ontwikkelingen op de valutamarkt hebben nog geen invloed op de prijzen voor het zomerseizoen 1996.