Turkije is bereid Israel water te leveren

TEL AVIV, 12 MAART. Turkije is bereid Israel binnen twee jaar 150 miljoen kubieke meter water te verkopen. Dat heeft de Turkse president, Suleyman Demirel, gisteren in Jeruzalem gezegd tijdens een onderhoud met premier Shimon Peres. De Turkse president brengt een eerste staatsbezoek aan Israel en zal morgen deelnemen aan de internationale topconferentie tegen het terrorisme en voor de vrede in het Midden-Oosten in Sharm el-Sheikh.

De Turkse uitvoer van water is afhankelijk van de aanleg van een pijpleiding die via Syrië Israel zou moeten bereiken en eventueel ook de Palestijnse bestuursgebieden van water zou kunnen voorzien. Daardoor is de verkoop van Turks water aan Israel afhankelijk van belangrijke vooruitgang in het Israelisch-Syrische vredesproces, tenzij plannen kunnen worden gerealiseerd om het water in enorme plastic ballonnen over zee naar Israel te slepen.

Israel en Turkije hebben de afgelopen jaren de militaire samenwerking en die tussen de inlichtingendiensten nauwer aangehaald. Gisteren omschreef president Demirel het terrorisme als “een bedreiging van de stabiliteit in het gebied”. In scherpe bewoordingen veroordeelde hij de recente Hamas-zelfmoordaanslagen in Israel.

De Turkse plaatsvervangend chef staf heeft na een bezoek aan Israel vorige maand bij een lezing in Washington gezegd dat Israelische militaire vliegtuigen in Turkije mogen landen en voor militaire oefeningen gebruik mogen maken van het Turkse luchtruim. Een vijftigtal Turkse Phantom-straaljagers zal door de Israelische luchtvaartindustrieën worden gemoderniseerd.

Tijdens het bezoek van president Demirel aan Israel zullen vier economische verdragen worden getekend, waarvan het opzetten van een vrijhandelszone tussen beide landen het belangrijkste is. Het handelsvolume tussen Israel en Turkije heeft zich in 1995 ten opzichte van 1994 verdubbeld, en kwam vorig jaar op driekwart miljard gulden uit. Met honderdduizenden brengen Israelische toeristen jaarlijks hun vakantie in Turkije door.