Topman VTM stapt op

BRUSSEL, 12 MAART. De directeur generaal van de Belgische commerciële televisiezender VTM, Luc De Leersnyder, heeft ontslag genomen. De omroep gaat dit jaar, tegen de zin van De Leersnyder, voor bijna 1,5 miljard frank (80 miljoen gulden) bezuinigen.

Het vertrek van De Leersnyder is het gevolg van een conflict tussen aandeelhouders en directie van VTM. Terwijl de raad van bestuur wil dat de omroep drastisch bezuinigt om te ontkomen aan het voorspelde verlies over 1996, vindt de directie dat dit jaar moet worden gezien als een overgangsjaar met verlies, waarin het voorgenomen investeringsprogramma gewoon wordt afgewerkt. Met het vertrek van De Leersnyder kan de raad van bestuur de bezuinigingen doorvoeren.

VTM heeft de laatste tijd te kampen met tegenvallende reclame-inkomsten. Dit is vooral een gevolg van de tweede commerciële Vlaamse omroep, VT4, die begin vorig jaar van start ging. VTM geeft driekwart van het budget uit aan eigen produkties. De aandeelhouders willen dat eigen produkties worden vervangen door goedkopere en buitenlandse produkties. De directie is tegen, omdat dit het aantal kijkers zou terugdringen.

De Leersnyder, die functioneerde als brug tussen bestuur en directie, is de derde VTM-topman die opstapt sinds de omroep in 1989 werd opgericht.