Syrië ziet af van deelname aan top in Egypte

SHARM EL-SHEIKH, 12 MAART. Bijna de hele Arabische wereld is morgen op de internationale top in het Egyptische Sharm el-Sheikh aanwezig om het vredesproces te ondersteunen, afgezien van Libië, Soedan en Irak, die niet zijn uitgenodigd, en Syrië en Libanon, die niet willen komen.

Syrië is wel degelijk verwikkeld in een vredesproces met Israel. Maar de Syrische president, Hafez al-Assad, “heeft zijn eigen ideeën”, zo maakte gisteren de Egyptische president Mubarak bekend, die samen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton de top voorzit. Aan de top, georganiseerd na de aanslagen door Hamas in Israel, nemen circa 30 landen en organisaties deel.

Syrië had tot vanmiddag officieel het stilzwijgen bewaard over de hele top, hoewel zijn kranten het initiatief veroordeelden. Libanon, waar Damascus een doorslaggevende invloed uitoefent, heeft wel afgezegd, omdat het niet wil deelnemen aan “een top van steun aan Israel”.

Syrië heeft tegelijk geweigerd de gewapende Palestijnse groepen die zich verzetten tegen het vredesproces, uit te wijzen, zoals Israel en de VS hebben gevraagd. Het betreft tien radicale groepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad, die kantoren in Damascus hebben. (Reuter, AFP, AP)