Personeel Fokker ziet hoop op redding alsnog vervliegen

SCHIPHOL-OOST, 12 MAART. Een faillissement van vliegtuigbouwer Fokker is onafwendbaar. Vanochtend heeft bestuursvoorzitter Ben van Schaik tijdens een demonstratie van het Fokker-personeel op de parkeerplaats van de produktievestiging op Schiphol-Oost zijn werknemers geïnformeerd over de uitzichtloosheid waarin het bedrijf zich bevindt. “Zolang er nog met verschillende partners wordt gesproken is er hoop, maar de eerlijkheid gebiedt me te constateren dat de zaak er niet goed voor staat”, aldus Van Schaik.

Vrijdag loopt het boedelkrediet af van Fokker. Er zijn nog twee industriële gegadigden voor een overname van Fokker: het Koreaanse Samsung en Avic uit China, die tot donderdag de tijd hebben om hun bedoelingen met Fokker duidelijk te maken. “Er worden nog allerlei gesprekken met deze gegadigden gevoerd”, zegt Van Schaik. Maar bestuurder P. van Bers van de industriebond FNV sloeg ook de bodem onder deze laatste hoop weg met de constatering: “Er ligt niet meer dan één lullig briefje van Samsung op het bureau bij Fokker. Daar kun je toch nauwelijks concrete conclusies aan verbinden.”

De afgelopen dagen hebben mogelijke kapitaalverschaffers als banken en pensioenfondsen de bewindvoerders van het in surseance verkerende Fokker Aircraft (de vliegtuigbouw) al te verstaan gegeven dat zij niets voelen voor financiële steun aan Fokker zonder de inbreng van een sterke industriële partner. Machinebouwer Stork heeft zich bereid verklaard deel te nemen in Fokker 2, dat na een faillissement schuldenvrij kan worden opgeleverd. Maar het is duidelijk dat met name de banken deze partner veel te klein achten. Zij denken eerder in de schaalgrootte van een bedrijf als Samsung willen zij alsnog bereid zijn geld in Fokker te steken. Wanneer aan het einde van de week geen 'stand-alone' scenario voor Fokker mogelijk blijkt dan zullen ruim 5.000 mensen worden ontslagen. Een aantal buiten surseance gebleven onderdelen van Fokker met ongeveer 2.000 man personeel kan zelfstandig verder.

Niettemin meent voorzitter Van Schaik dat Fokker een reëel business-plan heeft opgesteld dat een succesvolle en winstgevende doorstart van Fokker mogelijk maakt. Daarbij wordt uitgegaan van de bouw van 35 vliegtuigen per jaar en een dollarkoers van 1,62 gulden. In dat scenario kunnen 4.000 mensen bij Fokker Aircraft blijven werken.

Voorafgegaan door marsmuziek van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht en een Fokker-70 die vrijwel geruisloos overvloog deed Van Schaik vanochtend nog een keer een emotioneel beroep op de overheid en de banken Fokker overeind te houden. “Anders is dit prachtige bedrijf verloren. In Azië fronsen ze hun wenkbrauwen over zulk onzorgvuldig industriebeleid van deze overheid. Maar de realiteit is dat ze daar onze kennis en vliegtuigindustrie op termijn volledig dreigen over te nemen.”