Nieuwe voorzitter voor MKB

DELFT, 12 MAART.Professor dr. ir. N. Wijnolst volgt J. Kamminga op als voorzitter van MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Het bestuur van MKB-Nederland heeft gisteren besloten Wijnolst voor te dragen. De bindende voordracht, die bindend is moet formeel nog worden bekrachtigd op de algemene ledenvergadering van 24 juni.

Wijnolst (49) is op dit moment hoogleraar rederijkunde aan de Technische Universiteit van Delft en is zelfstandig adviseur op het gebied van scheepvaart, transport en havens. In tegenstelling tot Kamminga (VVD) is Wijnolst geen lid van een politieke partij. “En dat zal ik ook nooit worden”, zei hij gisteren tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van MKB-Nederland. “Daar ligt niet mijn affiniteit.”

Volgens Kamminga waren de voorzitters van de aangesloten branche- en regionale organisaties gisteren 'licht verrast' toen de beoogd voorzitter werd gepresenteerd. “Maar gaandeweg steeg het enthousiasme.” Er waren ongeveer 25 kandidaten voor de functie waarna een 'shortlist' is opgesteld van vier personen. Bij de selectieprocedure is gebruik gemaakt van een headhuntersbureau, die de nieuwe voorzitter heeft 'ontdekt'.

Wijnolst wil voor één dag in de week hoogleraar blijven aan de TU Delft. Ook wil hij zijn zeven commissariaten (waaronder Wijsmuller Group, Bell Freight Transport Group, Nile Dutch Shipping, Huisman-Itrec) aanhouden. Wijnolst: “Je moet blijven wortelen in de werkelijkheid, anders word je een vergadertijger.”

Kamminga keert terug naar Groningen waar hij weer full-time makelaar wordt.