Malan ontkent schuld aan moorden

DURBAN, 12 MAART. De Zuidafrikaanse oud-minister van Defensie Magnus Malan heeft gisteren, bij de hervatting van het proces tegen hem in Durban, ontkend betrokken te zijn geweest bij een slachtpartij in Kwazulu/Natal in 1987. Bij de aanval in het zwarte woonoord KwaMakhutha op het huis van de ANC-activist Victor Ntuli werden destijds dertien mensen, onder wie zeven kinderen, vermoord. Naast Malan staan nog negentien anderen terecht, onder wie tien generaals en zes aanhangers van de Zoeloebeweging Inkatha. Het proces begon vorige week maandag, maar werd toen onmiddellijk geschorst op verzoek van de verdediging, die meer tijd wilde om een nieuwe aanklacht van samenzwering te bestuderen.

Volgens de aanklacht, die veertig pagina's beslaat, waren Malan en de tien generaals betrokken bij het in 1985 door het toenmalige apartheidsbewind genomen besluit doodseskaders te recruteren uit aanhangers van Inkatha. Dezen moesten het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in KwaZulu/Natal bestrijden. Volgens de openbare klager, Tim McNally, werd er een lijst opgesteld met daarop de namen van ANC-activisten die vermoord moesten worden. Bovenaan de lijst stond Victor Ntuli, die het ANC in KwaMakhutha leidde.

Volgens McNally moet het proces opheldering verschaffen over “een hoek van onze geschiedenis die tot nog toe donker en geheim was”. De aanklager verwierp op voorhand al de mogelijke verdediging van Malan en de zijnen dat zij niet verantwoordelijk geacht kunnen worden voor de daden van mensen die door hen werden opgeleid. “De eigenaar van een valse bulldog die de hond loslaat op een menigte heeft geen recht erover te klagen dat zijn hond een jong kind te lijf gaat.”

Malan, die aan leukemie lijdt, zwaaide vriendelijk naar belangstellenden die zich bij het Hooggerechtshof in Durban hadden verzameld. Na een pauze vroeg hij aan journalisten, die buiten stonden te wachten omdat er geen plaats was in de rechtzaal, wat de stand was in een cricketwedstrijd waarin Zuid-Afrika speelde.

Zes van de negentien verdachten zijn leden van de Zoeloebeweging Inkatha. Onder hen bevindt zich de plaatsvervangend secretaris-generaal van Inkatha, Zakhele 'M.Z.' Khumalo. De naam van Inkatha-leider Buthelezi komt een aantal keren in de stukken van het proces voor, maar tegen hem is geen aanklacht ingediend. De openbare aanklager zei gisteren dat Buthelezi, premier van KwaZulu/Natal en minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Mandela, waarschijnlijk niet als getuige zal worden opgeroepen. Als dat zou gebeuren loopt de spanning tussen Inkatha en het ANC in KwaZulu/Natal onmiddellijk weer op, aldus waarnemers. Een groep van ongeveer tweehonderd aanhangers van Inkatha protesteerde gisteren bij het gerechtsgebouw tegen het proces. (AP, AFP, Reuter)