LA MÉTHODE BELGE

Het recept voor mouclade, een Frans mosselgerecht dat nog niet zo lang geleden op deze plaats stond, riep vreugde maar ook oud zeer op bij een lezeres uit Vinkeveen. In een aardige brief aan de redactie lucht ze in tweede instantie haar hart over een oude irritatie. “Het valt me regelmatig op dat in Nederland zo'n wonderlijke manier van schoonmaken van de mosselen wordt gesuggereerd. Uw zin 'Giet het kookvocht af behalve het laatste restje waarin zich al het zand verzameld heeft' spreekt boekdelen. Wanneer mosselen worden gereinigd volgens het deskundig advies, dat ik ooit van mijn Belgische familie kreeg, is er in het kookvocht geen korrel zand of andere ongerechtigheid te bespeuren”. Welnu, we hebben de ruimte in deze rubriek, dus wat let ons. Hierbij de door deze lezeres aanbevolen methode om mosselen te reinigen.

“Vul een half uur voor het koken van de mosselen twee spoelbakken met ijskoud water en 4 eetlepels zout elk. Schud de mosselen uit op het aanrecht. Zwaar gekneusde exemplaren gaan er meteen uit. De openstaande exemplaren een paar seconden onder water houden en dichtknijpen; meestal sluiten ze zich dan onmiddellijk zodat van weggooien geen sprake behoeft te zijn. (Gapers in de plastic zak komt veel voor.) Stort ze in de eerste spoelbak, laat ze 10 minuten staan, af en toe flink roeren met een houten lepel (Met je handen is nogal koud). Til ze dan uit het inmiddels vuile water over in de tweede spoelbak, laat ze ook daar 10 minuten staan. Op deze manier is er in het mosselvocht geen spatje zand te vinden”.

Met dank aan de lezeres uit Vinkeveen voor deze gegarandeerd zandvrije Belgische mosselspoelmethode. Zo mosselen weer in het geding zijn zal ik wat het schoonmaken betreft voortaan kortweg verwijzen naar la méthode Belge.

    • Florine Boucher