Kluivert kan niet blij zijn

Ajax is gisteren tijdens het twaalfde VVCS-gala gekozen tot club van het jaar. Ajax-doelman Edwin van der Sar was in 1995 de beste keeper, Emmen-spits Michel van Oostrum de beste speler van de eerste divisie. Ajacied Patrick Kluivert kreeg de onderscheiding in de categorie 'talent van het jaar'.

Kluivert had gisteren duidelijk moeite zijn emoties te verbergen. In een dankwoord probeerde hij duidelijk te maken hoe moeilijk hij het nog heeft met het dodelijk ongeluk dat hij eind vorig jaar veroorzaakte en waarvoor hij in mei terecht staat. Hij droeg de gouden schoen op aan de mensen die hem in moeilijke tijden hebben gesteund. Later op de avond voegde hij daaraan toe: “Ik probeer mee te gaan in de vreugde om deze onderscheiding, maar dat gaat me heel moeilijk af. Het doet gewoon nog steeds heel veel pijn wat ik heb meegemaakt.”

Het ongeluk blijft hem achtervolgen. Hij ontvangt soms agressieve brieven en ziet de rechtszaak in mei met vrees tegemoet. “Elke dag dat het proces dichterbij komt, stijgt voor mij de spanning.” In dezelfde periode wordt ook de strijd om de landstitel en de Europa Cup beslist. Toch zegt Kluivert al te weten, dat het eerste al het andere zal overschaduwen. “De maand mei heeft voor mij geen prijzen.”