Israel en Palestijnen hervatten hun contacten

TEL AVIV, 12 MAART. Israel heeft vandaag het overleg hervat met het Palestijnse zelfbestuur dat op 25 februari was opgeschort na twee zelfmoordaanslagen door de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas.

Onderwerp van gesprek was onder andere de manier waarop de gevolgen van de afgrendeling van de Palestijnse gebieden van Israel voor de Palestijnse bevolking konden worden verlicht, zonder de Israelische veiligheid aan te tasten, aldus een Israelische woordvoerder.

De hermetische Israelische afgrendeling van de Palestijnse gebieden heeft volgens een Palestijnse gezondheidsorganisatie en een Israelische medische organisatie voor de mensenrechten reeds het leven van twee Palestijnen geëist. Op een persconferentie in Gaza maakten de twee organisaties gisteren melding van het sterven van een zieke baby. De ambulance waarin de baby naar een ziekenhuis in Tulkarem werd vervoerd, werd bij een Israelische wachtpost bij Kalkilya tegengehouden. Een aan astma lijdende vrouw in Gaza overleed doordat ze niet voor een spoedbehandeling naar een ziekenhuis in Israel kon worden vervoerd.

Volgens Palestijnse artsen blijven 24 Palestijnse hartpatiënten en zieken die dialyse in Israel of Oost-Jeruzalem moeten krijgen, als gevolg van de afgrendeling verstoken van medische behandeling en verkeren zij daardoor in levensgevaar. Ook maken Palestijnse medici zich ernstige zorgen over een toenemend gebrek aan geneesmiddelen in Palestijnse ziekenhuizen en klinieken in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Israelische en Palestijnse officieren stellen vandaag een onderzoek in naar de toedracht van het tegenhouden van de ambulance die de zieke baby vervoerde. Volgens de Israelische legerwoordvoerder had de Palestijnse chauffeur van de ambulance ook binnenwegen kunnen nemen waar hij geen Israelische wachtpost zou zijn tegengekomen.

Israel heeft besloten alle Palestijnse studenten uit het Palestijnse zelfbestuurgebied in de Gazastrook die aan Palestijnse universiteiten op de Westelijke Jordaanoever studeren, naar huis terug te sturen. De Israelische bezettingsautoriteiten op de Westelijke Jordaanoever laten nu wel enig verkeer toe tussen de Palestijnse dorpen en steden zodat de Palestijnse bevolking zich van proviand kan voorzien.

Het Israelische leger heeft het afgelopen etmaal op de Westelijke Jordaanoever opnieuw 29 leden of sympathisanten van Hamas gearresteerd. Daardoor is volgens Israelische militaire bronnen het aantal daar gearresteerde Palestijnen in ruim een week tot 200 gestegen. Volgens Palestijnse bronnen echter zijn de afgelopen twee weken 1.000 Palestijnen in gebieden op de Westelijke Jordaanoever gearresteerd waar het Israelische leger volgens het autonomie-akkoord deze bevoegdheid heeft. Voor zover bekend heeft het Israelische leger geen arrestaties verricht in Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever die volledig in Palestijnse handen zijn.