'Hypnose is tegen de wil van God'

AMERSFOORT, 12 MAART. Hypnose is gevaarlijk en tegen de wil van God. Dat vindt althans de groep christenen die gisteren demonstreerden tegen de hypnose-show van Rasti Rostelli. Rostelli trekt volle zalen met zijn show, waarin publiek onder hypnose wordt gebracht.

E.J. Hijmering, lid van Pinkstergemeente Immanuel en initiatiefnemer van de demonstatie, is er stellig van overtuigd dat een hypnose-show geen onschuldig avondje uit kan zijn. Dit komt omdat er contact wordt gemaakt met de geestelijke wereld en dat is, zo leest hij in de bijbel, verboden. “Tovernarij, waarzeggerij, astrologie, hypnose, het valt allemaal onder dezelfde noemer. God heeft het verboden.”

Sommige bezoekers voor het cultureel centrum De Flint reageren lacherig op de demonstratie, anderen gaan een discussie aan met de demonstranten. Niemand maakt rechtsomkeerd. “Het is niet onze bedoeling om mensen tegen te houden naar binnen te gaan,” zegt Hijmering. “We proberen Rostelli geen economische schade toe te brengen. De bezoekers moeten worden gewaarschuwd. Velen zijn op zoek naar een geestelijke invulling van hun leven. Rostelli speelt daar op in.”

Rostelli zelf is vrij laconiek over de protestactie. “Het lullige is dat ik het wel begrijp. Deze christenen zijn bang; omdat ze hypnose niet begrijpen kan het alleen occult, duivels zijn.”

Om kwart over acht zijn alle bezoekers binnen. Rostelli begint met zijn show. “Ik kan u geruststellen”, zegt hij. “Ik ben niet geïnteresseerd in uw ziel, maar in de inhoud van uw beurs. Maar wees toch op uw hoede. Want er kunnen rare dingen gebeuren als je onder hypnose bent.”