Het beeld van Rijssen

Het artikel van redacteur Marjon van Royen over mogelijke ontucht op een school in Rijssen (6 maart), verdient misschien wel een literaire prijs, maar staat ver naast de realiteit. De betrokken leraar is lid van een godsdienstige groepering die in Rijssen zelf nauwelijks aanhangers kent.

Het verhaal van autoritaire vaders die het eten zegenen en daarna voor stilte tijdens de maaltijd zorgen, berust op fictie. Het nergens klinken van televisies berust op gebrek aan waarneming. Rijssen telt heel veel tv-bezitters, die daar helemaal niet stiekem mee omgaan. De foto van de kerk heeft niets met de godsdienstleraar te maken. Het gaat om een Nederlands Hervormde kerk, waar niet de kleding wordt gedragen zoals aangegeven.

Als onderwijskracht in Rijssen bestrijd ik ook het beeld dat van de kinderen wordt beschreven. Het gaat om fijne, over het algemeen vrije kinderen, die hun zegje uitstekend kunnen doen. De LTS werd helemaal niet bezocht door kinderen uit zwaar christelijke milieus. Ook de beschreven kerkdienst heeft niets te maken met de groepering waaruit de daders voorkomen.

Zo'n sterk suggestief artikel doet veel bewoners van Rijssen, gewoon pijn.

    • W. Groenewegen