'Geen winkelcentrum tegenover Auschwitz'

WARSCHAU, 12 MAART. Poolse joden hebben ernstige bezwaren geuit tegen het voornemen van ondernemers om tegenover de ingang van het voormalige concentratiekamp Auschwitz een winkelcentrum te openen.

De autoriteiten in het nabijgelegen Oswiecim en de directeur van het herdenkingsmuseum zijn al akkoord gegaan met de plannen om het winkelcentrum, dat ondermeer zal bestaan uit een tuincentrum, een supermarkt en een fast-food restaurant, te bouwen.

Szymon Szurmiej, hoofd van een comité dat verschillende joodse groeperingen in Polen vertegenwoordigt, vindt het plan “moreel onacceptabel en schandalig”. De gedenkplaats van Auschwitz moet volgens hem zijn omringd door een rustige zone van 500 meter opdat bezoekers van het voormalige concentratiekamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen is vermoord, niet worden afgeleid. “Er moet geen Disneyland worden gebouwd naast de grootste dodenfabriek in de geschiedenis”, aldus Szurmiej.

De Israelische ambassadeur in Polen, Gershon Zohar, heeft gezegd dat met het winkelcentrum een “confrontatie” wordt geriskeerd. Het geplande winkelcentrum zou moeten bestaan uit laagbouw achter een muur op 80 meter afstand van de ingang van het vroegere kamp. Het centrum wordt ontwikkeld door het plaatselijke Duits-Poolse bedrijf Krakchemia SA, dat het land heeft gepacht van een liefdadigheidsorganisatie. Volgens het hoofd van de joodse overkoepelende organisatie ligt het gevoelig dat ook Duits kapitaal achter de bouw van het centrum zit, maar zei dat ook als het een Amerikaans bedrijf was geweest, de bouw van een winkelcentrum nabij een voormalig concentratiekamp niet is te rechtvaardigen.

Volgens een woordvoerder van Krakchemia zijn bij het bedrijf nog geen officiciële klachten binnengekomen van joodse organisaties of kampslachtoffers. De bouw van de eerste winkel staat gepland voor juni en in oktober kan met de supermarkt worden begonnen. Het werk voor de aanleg van een parkeerplaats kan volgens de woorvoerder ieder moment beginnen. “We hebben alle benodigde documenten en willen alle investeringen uitvoeren”, aldus de woordvoerder. De woordvoerster van de Poolse regering heeft er maandag op gewezen dat de lokale autoriteiten en het museum zelf over de kwestie moeten besluiten. Zij onderstreepte dat geen sprake is van de bouw van amusementsfaciliteiten rond het voormalige kamp. (Reuter, AFP)