Geen verbod schaakmatch

WASHINGTON, 12 MAART. De VN-sancties tegen Irak staan een schaaktweekamp om het wereldkampioenschap in Bagdad waarschijnlijk niet in de weg. Juristen van de Verenigde Naties zeggen dat er geen restricties zijn voor reizen naar Bagdad en dat een schaaktweekamp daarom waarschijnlijk niet verboden is. Irak is getroffen door sancties van de VN sinds de invasie van Koeweit in 1990.

Voorzitter Kirsan Iljoemzjinov van de internationale schaakbond FIDE kondigde afgelopen week aan dat de WK-match tussen Kar-pov en Kamsky in Bagdad zal worden gespeeld. De schakers moeten beginnen op 1 juni en spelen om twee miljoen dollar prijzengeld. De FIDE koos voor Bagdad omdat volgens Iljoemzjinov culturele en sportmanifestaties buiten de VN-boycot vallen. Aanvankelijk zou de match in Montreal plaatshebben, maar de Canadese stad kon niet voldoende sponsors vinden, net als later Bakoe en Moskou.

De uitdager van de 44-jarige wereldkampioen Anatoli Karpov, de 21-jarige Gata Kamsky, woont in New York. Hij is Russisch immigrant en Amerikaans ingezetene. Kamsky heeft toestemming van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nodig om naar Bagdad te reizen. Als hij zonder toestemming gaat, riskeert hij een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 1 miljoen dollar.

De VS leken aanvankelijk hun veto over een match in Bagdad uit te spreken. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft officieel nog geen beslissing genomen. De vader van Gata, Rustam Kamsky, zegt dat zijn zoon bij de Amerikaanse autoriteiten een verzoek heeft ingediend om naar Irak te kunnen reizen. Gata Kamsky heeft zich volgens zijn vader jaren op de tweekamp voorbereid en wil waar dan ook ter wereld spelen. Zijn vader is minder enthousiast. “Als mijn zoon naar Bagdad gaat, ga ik met hem mee”, zegt hij. “Maar ik vind het gevaarlijk daar in Bagdad, zeker als je uit Amerika komt.” Hij gelooft dat achter de keuze van Bagdad een complot van de Russische schaakbond schuilgaat. Zowel Karpov als Kasparov zou bang zijn voor zijn zoon. “Daarom hebben zij een plaats uitgekozen waar Gata niet of moeilijk kan spelen”, vermoedt vader Kamsky.

Iljoemzjinov zei dat Karpov en Kamsky overeengekomen zijn dat ze een half miljoen dollar van hun prijzengeld zullen doneren aan UNICEF, het kinderfonds van de VN, voor Iraakse kinderen.