Fraaie score Lara bij WK cricket

ROTTERDAM, 12 MAART. West-Indië lijkt bij het WK cricket net op tijd de vorm te hebben hervonden. Ze werd slechts vierde in de poule na onder meer een nederlaag tegen 'B-land' Kenia. Maar in de kwartfinale versloeg ze gisteren Zuid-Afrika, de winnaar van de andere groep. Het verschil in Karachi bedroeg negentien runs.

Voor het eerst bij het WK blonk de Westindische vedette Brian Lara uit. Hij maakte het fraaie totaal van 111 runs. Zijn ploeg kwam uit op 264 runs. “Toen ik hem zijn eerste 'vier' zag slaan, wist ik zeker dat hij minstens op honderd zou uitkomen”, zei aanvoerder Richie Richardson na afloop. Richardson kreeg veel kritiek na de slechte prestaties en treed na het WK af als captain.

Zuid-Afrika deed een dappere poging het Westindische totaal te overtreffen. Dat lukte niet omdat de spinbowlers van de tegenstander in vorm waren. Roger Harper nam vier wickets waarvan drie in één over. Bij 245 runs zaten alle Zuidafrikanen aan de kant.

West-Indië speelt donderdag in de halve finale tegen Australië. De 'Aussies' wonnen met zes wickets verschil van buurland Nieuw-Zeeland. Daar was met name Mark Waugh voor verantwoordelijk. Hij maakte 110 runs en werd de eerste cricketer in de geschiedenis die in één WK-toernooi drie keer honderd of meer haalde. Zijn broer Steve kwam tot 59 not out.

Nieuw-Zeeland - met topscorers Harris (130) en Germon (89) - zette in het eerste gedeelte een mooi totaal van 286 neer. De Australiërs moesten hard werken om de tegenstander in te halen. Dat lukte pas dertien ballen voor het einde van de wedstrijd.

In de andere halve finale treffen India en Sri Lanka elkaar morgen in Calcutta.